Kako naše telo koristi gvožđe?
Bez gvožđa nema ni hemoglobina.
Anemija znači smanjenje crvenih krvnih zrnca usled nedostatka gvožđa. Bez dovoljne količine gvožđa organizam ne može da proizvede dovoljno hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima koja omogućava prenošenje kiseonika u tkiva. Kao rezultat, možete se osećati slabo, umorno i razdražljivo.
Predoziranje jedino moguće suplementima.
Oko 20% žena, od toga 50% trudnica, i oko 3% muškaraca nemaju dovoljnu količinu gvožđa u organizmu. Nasuprot tome, prevelika količina gvožđa može da dovede do povećane produkcije slobodnih radikala što može na ošteti srce i jetru.
Međutim telo može samo da reguliše nivo gvožđa u telu, tako da se predoziranje gvoždjem dešava samo u slučajevima kada ljudi uzimaju ovaj mineral u velikim količinama putem suplemenata.
Gvožđe iz prirodnih izvora je najbolja opcija.
Uzimanje gvožđa iz prirodnih izvora, se smatra zdravim i sigurnim. Iako se gvožđe koje dolazi iz mesa bolje apsorbuje (hem), gvožđe iz biljaka (nehem) se bolje reguliše u telu i stvara manje štete. Iz tog razloga je poželjno balansirati u izboru namirnica i podjednako koristiti obe grupe.
Kako naše telo koristi gvožđe?
Kada unesete ovaj mineral, telo ga apsorbuje putem gornjeg dela tankog creva. Postoje dve vrste gvožđa, hem (izveden iz reči hemoglobin) i nehem. Hem se može pronaći u hrani kao što je crveno meso, riba i živina. Telo najviše gvožđa apsorbuje iz hem izvora.Trenutna preporučena dnevna doza ovog minerala je 18 miligrama (mg).
Faktori koji utiču na zadržavanje i apsorpciju gvožđa:
Najvažniji faktor je trenutni nivo gvožđa. Nizak nivo će povećati apsorpciju dok će visok nivo smanjiti apsorpciju. U proseku, telo apsorbuje oko 10-15% gvoždja iz hrane.
Vitamin C povećava apsorpciju nehem gvoždja za čak 85%
Proteini iz mesa takođe povećavaju apsorpciju
Neki proteini iz soje takođe
Tanini, polifenoli i oksalati koji se mogu pronaći u čaju i kafi mogu da smanje apsorpciju ne-hem gvoždja za čak 65%. Dok crni čaj smanjuje apsorpciju više od zelenog čaja i kafe.
Kalcijum i polifenoli koji se nalaze u mahunarkama, čokoladi i integralnim žitaricama mogu da dovedu do smanjenja apsorpcije.
Kalcijum, mleko, pića koja sadrže kofein mogu da poboljšaju apsorpciju proteina iz suplemenata
Namirnice sa visokim sadržajem vlakana kao što je povrće, mekinje ili integralne žitarice takođe poboljšavaju apsorpciju gvožđa iz suplemenata.
Ko je pod povećanim rizikom za anemiju
Rizične grupe ljudi koje mogu da pate od manjka gvožđa:
Žene koje imaju obilne cikluse – zbog gubitka krvi povećava se rizik od manjka gvoždja u telu
Trudnice i dojilje – razvoj fetusa zahteva veliku količinu gvoždja, takođe se i veća količina gvoždja izbugi tokom dojenja
Mala deca i starija odojčad.
Osobe sa nedostatkom vitamina A – ovaj vitamin znatno pomaže u apsorpciji gvožđa
Osobe se bubrežnim tegobama, posebno oni koje su na dijalizi. To se dešava usled nemogućnosti bubrega da proizvede dovoljne količine hormona eritropoetina koje je važan za stvaranje crvenih krvnih ćelija, i samim tim za zadržavanje gvožđa.
Osobe koji pate od gastrointestinalnog poremećaja kao što je čir ili proliv može smanjiti apsorpciju gvožđa.
PRIMED 5 FEROMEDje prirodni preparat na bazi meda i lista koprive. Povoljno deluje kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Ne izaziva iritaciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa.