Šta vam poručuje vaša krv?

porukaMalokrvnost može biti bazazlena ukoliko se javlja usled poremećaja ishrane, ali i ukazivati na vrlo opasna stanja, kao što dugotrajno nevidljivo krvarenje koje dovodi do anemije ukazuje na tumor debelog creva.

Pored ispitivanja broja krvnih ćelija, sastavnim delom analize krvi se smatra i utvrđivanje nivoa hemoglobina i hematokrita, koji pokazuju kakav je u stvari kvalitet naše krvi.

Gvožđe je pogonsko gorivo za proizvodnju hemoglobina, glavnog sastojka eritrocita, koji prenosi kiseonik do svih ćelija organizma.

Hemoglobin je u mogućnosti da snabdeva sva tkiva kiseonikom, ukoliko su njegove vrednosti u opsegu od 110 do 180g/l.

Hematokrit, sa druge strane, predstavlja postotak crvenih krvnih zrnaca u živoj kapi krvi ili zapreminu eritrocita. Njegove normalne vrednosti su oko 48% za muškarce i 38% za žene.

Zašto je važno da sve vrednosti budu u granicama normale?

Kada se smanji količina gvožđa, pada i nivo hemoglobina, kao i hematokrita, što prouzrokuje anemiju ili malokrvnost. Dešava se da eritrociti slabije vezuju kiseonik i tkiva počnu da osećaju taj nedostatak. Na poremećaj krvne slike ukazuju bledilo, slab apetit, ubrzan rad srca, glavobolje i vrtoglavice. U ovom slučaju je potrebno uraditi analizu krvi, jer anemija može da bude ili osnovna bolest ili samo simptom koji upućuje na postojanje drugih bolesti.

Poremećaj nivoa eritrocita mogu biti bezazleni, ukoliko se javljaju usled nutritivnog nedostatka, ali i signal ozbiljnih oboljenja, poput karcinoma. Anemija je čest problem kod osoba obolelih od teških bolesti, poput kancera, posebno kod onih koji su lečeni hemoterapijom ili zračenjem. Ona se tada javlja kao posledica niza faktora, a zajedničko za sve njih jeste da onemogućavaju stvaranje eritrocita. Anemija se ne treba zapostavljati, jer može uzrokovati dalekosežne posledice.

Uzroci poremećaja krvne slike!

Do anemije može doći usled obilnijih menstrualnih krvarenja ili krvarenjem iz gastrointestinalnog trakta, zbog bolesti bubrega, zglobova i organa koji proizvode eritrocite (jetra, slezina, limfni čvorovi, koštana srž…)Nivo eritrocita se može smanjiti usled neadekvatne ishrane i deficita vitamina i gvožđa u organizmu, do čega može doći i u trudnoći, tokom dojenja ili ubrzanog razvoja deteta.

Anemija usled poremećene apsorpcije gvožđa može ukazivati i na oštećenje sluzokože želuca zbog prevelike upotrebe jakih začina, sirćeta ili vrućih napitaka. Do smanjenja nivoa eritrocita dolazi i u slučaju leukemije, povećane funkcije štitaste žlezde (hipertireoze), ciroze jetre, opekotina i infekcija. Osim toga, masa eritrocita se smanjuje i sa godinama života, pa kod starijih ljudi anemija može uzrokovati demenciju.

Genetski uzrokovane anemije

Postoje i anemije koje su genetski uzrokovane. One kao posledicu imaju nepravilno oblikovane eritrocite (srpasta anemija), što može prouzrokovati blokadu protoka krvi, šlog, bolove i oštećenje tkiva. Do anemije može doći i zbog nemogućnosti organizma da apsorbuje vitamin B12, folnu kiselinu i vitamin C, koji su neophodni za proizvodnju hemoglobina.

Hemolitička anemija se javlja usled masovnog raspada crvenih krvnih zrnaca (hemolize). Uzrok raspada eritrocita može biti i parazit malarije, jer se on hrani hemoglobinom i razgrađuje eritrocite izazivajući groznicu.

Do anemije može doći i zbog destrukcije doniranih krvnih zrnaca nakon transfuzije, što se dešava usled nepodudaranja krvnih grupa.

Ukoliko se anemija ne leči na vreme, teško stanje organizma može prouzrokovati potrebu za transfuzijom krvi. Niske vrednosti eritrocita mogu izazvati dodatne zdravstvene probleme, posebno kod bolesnika sa kardiovaskularnim oboljenjima, kada može doći do preopterećenja rada srca i srčanih tegoba. Ovo stanje može otežati i mentalne procese, jer kada mozak ne dobija dovoljno kiseonika, dolazi do otežanog učenja i usporenja mentalnih funkcija. Ukoliko anemija dugo traje ili se simptomi pogoršavaju , sve ovo može ozbiljno i trajno negativno uticati na zdravlje.

Preporučujemo Vam prirodno rešenje

primed5Prirodnim preparatom nadoknadite nedostatak gvožđa, smanjite simptome anemije i sprečite posledice koje dugotrajna anemija ostavlja na vaš organizam. PRIMED 5 Feromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepuri, na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe. Dobro se apsorbuje iz creva, lako se podnosi i za kratko vreme pokazuje svoje blagotvorne efekte u organizmu ne izazivajući nikakve neželjene reakcije.