Kako se prepoznaje malokrvnost?

Anemija može nastati i prekomernom razgradnjom eritrocita, tako da telo ne može na vreme da proizvede dovoljnu količinu novih. Razlozi zbog kojih se javlja hemolitička anemija su infekcije ili prekomerno uzimanje antibiotika, teška hipertenzija, proširenje slezine…

Neadekvatna proizvodnja eritrocita dovodi do aplastične anemije. Nastaje kao posledica virusne infekcije, izloženosti izvesnim toksičnim materijama, zračenjima ili lekovima. Zatim, u slučaju slabe ishrane, krvarenja, određenih probavnih stanja, hroničnih bolesti. Takođe, nedostatak vitamina B12 i folata, koji su odgovorni za proizvodnju eritrocita, dovodi do anemije.

Prema poslednjim istraživanjima i celijakija, tj. alergija na gluten, je povezana sa nastankom anemije.

Kako se prepoznaje malokrvnost?
U početku, anemija pokazuje blage simptome, koji se, često, pripisuju drugim bolestima. Pa je oteženo njeno prepoznavanje.
Kod pojedinih vrsta javljaju se i drugi simptomi. Tako, na primer, hemolitička anemija dovodi do povišene telesne temperature, bolova u stomaku, tamne mokraće, pa i žutice. Dok su česte infekcije i osipi na koži karakteristični za aplastičnu anemiju.

Kako se dijagnostifikuje anemija?
Anemija utiče na obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a u pojedinim situacijama može da pogorša tegobe drugih bolesti. Zato je veoma važno na vreme postaviti pravi dijagnozu.

Laboratorijske analize su najsigurnji način da se potvrdi anemija. One podrazumevaju celokupnu krvnu sliku, uključujući visinu hemoglobina i hematokrita. Ukoliko postoje odstupanja od normalnih vrednosti potrebno je uraditi dopunske analize kako bi se utvrdio da li je trudnoća, heliko bakterija, čir, obilna menstrauacija ili nešto drugo uzrok anemija. Kod nejasnih rezultata vrši se dodatni gastroskopski i kolonoskopski pregled.

PRIMED 5 je prirodni preparat na bazi meda i lista koprive.

Preparat PRIMED 5 se može koristiti kod:

anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
gastritisa.