Pravilna ishrana, najbolja prevencija anemije.

Umor, pospanost i apatija česta su pojava, pogotovu u hladnim, mračnim zimskim danima i predstavljaju simptome hroničnog umora, ali i zdravstvenog problema koji se zove anemija.
 
Anemija se definiše kao apsolutno smanjenje ukupne mase eritrocita. U praksi anemijom se smatra smanjenje koncentracije hemoglobina u krvi. Krv čine tri tipa ćelija (crvena krvna zrnca – eritrociti, bela krvna zrnca – leukociti i krvne pločice – trombociti) koje cirkulišu našim krvotokom. Eritrociti sadrže crveni i gvožđem bogati protein hemoglobin (Hb), koji prenosi kiseonik iz pluća do svih mišića i organa našeg organizma, a odstranjuje ugljen-dioksid jer bi bez kiseonika normalan život i funkcionisanje bili nemogući.
 
UZROCI ANEMIJE
 
Obilno krvarenje (hemoragija) – karakteriše se polaganim i dugim periodom krvarenja koje može proći sasvim neopaženo. Uzrok krvarenja mogu biti gastrointestinalni poremećaji, korišćenje nesteroidnih antiupalnih lekova (antireumatici, acetilsalicilna kiselina i dr), obilnije menstruacije ili gubitak krvi prilikom porođaja.
 
Prekomerno razlaganje eritrocita (hemoliza) – hemolitička anemija nastaje zbog preuranjenog raspada crvenih krvnih zrnaca, pri čemu ih koštana srž ne uspeva nadomestiti u dovoljnoj meri. Ova vrsta anemije prisutna je kod nekih autoimunih bolesti.
 
Smanjena proizvodnja eritrocita i hemoglobina
 
Navedeni uzroci javljaju se kao posledica raznih oboljenja (bubrega, zglobova, krvotvornih organa, hemoroida, čira na želucu i dr), neželjenih dejstava lekova, neadekvatne ishrane, nedostatka gvožđa i vitamina (B12, C i folne kiseline), kao i hirurških intervencija.
 
NAJČEŠĆE ANEMIJE
 
Sideropenična anemija u većini slučajeva nastaje zbog nedostatka gvožđa u ishrani i/ili nemogućnosti apsorpcije tokom probave. Ovo je najčešći oblik anemije, najučestaliji kod ženske populacije zbog značajnog gubitka krvi menstruacijom, tokom trudnoće i dojenja.
 
Smanjen unos gvožđa ishranom kao uzrok sideropenije čest je samo kod odojčadi i dece. Kod starijih osoba uzrok je, osim oslabljenog unosa gvožđa ishranom, i postojanje infekcije parazitima, kao i krvarenje iz gastrointestinalnog trakta, te pojačano razaranje eritrocita (hemoliza) kao posledica drugih bolesti.
 
Aplastična anemija predstavlja vrlo ozbiljan oblik anemije koja u težim slučajevima može biti po život opasna, a posledica je smanjene proizvodnje ili neproizvodnje crvenih krvnih zrnaca usled oštećenja ili neaktivnosti koštane srži.
 
Megaloplastična anemija uzrokovana je manjkom vitamina B12 ili folne kiseline. Ponekad se javlja i u trudnoći.
 
Srpasta anemija se uglavnom javlja kod osoba poreklom iz Afrike. Počinje se obično razvijati već u detinjstvu. Naziv je dobila po srpastom obliku crvenih krvnih zrnaca koje su slabije fleksibilnosti.
 
Perniciozna anemija nastaje kao posledica nedovoljne apsorpcije vitamina B12, a javlja se kao posledica atrofije želuca.
 
DIJAGNOSTIKA ANEMIJE
 
Kompletna krvna slika je osnovna laboratorijska analiza krvi koja se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja i otkrivanja različitih poremećaja kao što su anemija, infekcije, virusna oboljenja, stanja uhranjenosti organizma i izloženosti otrovnim materijama. Ova analiza daje uvid u broj i kvalitet eritrocita, trombocita i leukocita.
 
PREPORUKE
 
Pravilna ishrana najbolja je prevencija. Potrebno je unositi džigericu, crveno meso, ribu, žumance, suvo voće, soju, luk, grašak, koštunjavo voće, semenke i zeleno lisnato povrće. Uz obroke ne treba piti čaj, kafu, kakao, gazirane napitke i vino, jer tanini koji se u njima nalaze ometaju resorpciju gvožda iz hrane. Namirnice bogate vitaminom C podstiču apsorpciju gvožđa, pa ih treba uzimati uz spanać jer oksalna kiselina iz spanaća, posebno ako se spanać uzima u većim količinama, ometa resorpciju gvožđa. Ukoliko je lekar preporučio gvožđe kao terapiju, ne treba ga piti sa mlekom ili mlečnim proizvodima, kao ni sa preparatima kalcijuma, s obzirom na to da gvožđe i kalcijum (koji se nalazi u mleku) čine nerastvorni kompleks, te tako gvožđe ostaje neiskorišćeno.
 
PRIMED 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda koji u svom sastavu sadrži koprivu. PRIMED 5 se može koristiti kod:
anemije izazvane nedostatkom gvožđa
gastritisa bilo kog uzroka
KAKO DELUJE PRIMED 5
Prirodni aktivni sastojci proizvoda ispoljavaju blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje organizma, kao i kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Ne izaziva iritaciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa bilo kog uzroka.