Lečenje hipohromne anemije.

Nedostatak gvoždja je termin koji se odnosi na smanjenje količine gvoždja u organizmu. Anemija usled nedostatka gvoždja se razvija kada postoji toliko smanjenje količine gvoždja u organizmu da je poremećena eritropoeza (proces stvaranja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina). U velikom broju slučajeva, do pojave ovog oblika anemije dolazi zbog prekomernog gubitka gvoždja, usled hroničnog, ili akutnog gubitka krvi, ali do njene pojave može da dodje i ukoliko postoji smanjen unos gvoždja, mada znatno redje.
 
Crveno meso predstavlja dobar rezervoar hema, koji ulazi u sastav hemoglobina. Ova anemija se najčešće nalazi u delovima sveta, u kojima se ova vrsta mesa slabije unosi. Pojedine supstance mogu da umanje resorpciju gvoždja putem creva, poput fitata, oksalata, fosfata, karbonata…
 
Krvarenja usled kojih dolazi do pojave ovog oblika anemija najčešće su poreklom iz organa za varenje (čir, zapaljenski procesi, šuljevi, tumorski procesi), ali se može naći i na drugim delovima tela, poput produženih menstrualnih krvarenja, tumori na ženskim reproduktivnim organima, nakon operativnog odsranjenja želuca, kod celijačne bolesti, ali i kod povećanih potreba organizma (pubertet, dojenje). Tokom trudnoće, do pojave anemije ne dolazi toliko usled povećanih potreba organizma za gvoždjem, koliko dolazi do hemodilucije (zadržavanje povećane količine tečnosti u organizmu).
 
Statistički podaci pokazuju da se u zemljama zapadnog sveta, ovaj oblik anemije najčešće javlja kod dece i trudnica, dok se usled nedostatka gvoždja, javlja u nerazvijenijim delovima sveta. Pojedini autori navode da se ova anemija javlja kod svake dvadesete žene pre menopauze, tokom života. Odrasli muškarci na dnevnoj osnovi apsorbuju oko 1 mg gvoždja. Odrasla žena tokom dana izgubi u proseku oko 2 mg gvoždja, tako da nije teško zaključiti da od ovog oblika anemije češće boluju žene od muškaraca.
 
Kako se manifestuje anemija usled nedostatka gvoždja?
simptomi i znaci anemije najčešće se javljaju postepeno
javlja se umor, malaksalost, otežano podnošenje napora
često se javlja bledilo lica i pojava lupanja i preskakanja srca
moguća je pojava glavobolja i otežanog gutanja
često postoji atrofija kože, noktiju i sluzokože
kosa je istanjena i pojačano opada
oko usana mogu da se jave promene u vidu stomatitisa
Kako se postavlja dijagnoza anemije usled nedostatka gvoždja?
Anamneza sa kliničkom slikom i detaljnom pregledom u velikoj meri pomaže da se postavi dijagnoza ovog stanja, ali se definitivna dijagnoza postavlja samo na osnovu laboratorijskih pregledakompletne krvne slike i nivoa hemoglobina, gvoždja i feritina.
 
Radi utvrdjivanja uzroka anemije, moraju se načiniti dopunske analize (pregled kostna srži nakon biopsije, izotopska ispitivanja, kolonoskopija, gastroskopija…)
Kako se leči anemija usled nedostatka gvoždja?
Sastoji se od primene preparata gvožđa peroralnim ili parenteralnim putem.
U teškim oblicima ponekad je potrebno primeniti transfuzije koncentrovanih eritrocita. Naravno, neophodno je lečenje uzročnika anemije.
 

PRIMED 5 je prirodni preparat na bazi meda i lista koprive. Primed 5 se može koristiti kod:

anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
gastritisa.
Prirodni aktivni sastojci proizvoda ispoljavaju blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje organizma, kao i kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Preparat ne izaziva iritaciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa.