Uzroci anemije izazvane nedostatkom gvožđa

Anemija koja nastaje zbog nedostatka gvožđa je najčešći oblik anemije. Nastaje usled nedovoljne količine gvožđa u organizmu. S obzirom na to da je gvožđe neophodno za normalno stvaranje hemoglobina i crvenih krvnih ćelija, u slučaju njegovog nedostatka, vremenom dolazi do poremećaja ovog procesa.

Najčešći uzroci nedovoljne količine gvožđa u organizmu:

  • Ishrana siromašna gvožđem. Namirnice koje prirodno sadrže gvožđe su meso (crveno meso, svinjetina, piletina, riba i morski plodovi), lisnato povrće kao npr. spanać, suvo grožđe i kajsije, gvožđem obogaćene žitarice i hleb. Striktni vegetarijanci i osobe na različitim redukcionim režimima ishrane mogu da imaju veći rizik za nedovoljan unos gvožđa putem hrane.
  • Nedovoljna apsorpcija gvožđa takođe može da bude uzrok nedovoljne količine raspoloživog gvožđa u organizmu. Do problema apsorpcije gvožđa mogu da dovedu različiti poremećaji digestivnog sistema, kao i uzimanje nekih lekova. Upalni procesi na tankom crevu, Kronova bolest, celijakija, operacije sa skraćivanjem dela creva su neki od problema koji mogu da otežavaju apsorpciju, nevezano za količinu gvožđa unetog hranom.
  • Krvarenje. Krvarenjem se gubi određena količina krvi, a sa njom i gvožđe. Ukoliko rezerve gvožđa u organizmu nisu dovoljne, vremenom, u zavisnosti od izraženosti gubitka može doći do smanjenja stvaranja hemoglobina i eritrocita. Krvarenje može da bude akutno, obilnije, kada se odjednom izgubi veća količina krvi (povrede krvnih sudova, operacije) ili hronično kada se u dužem periodu gubi manja količina krvi. Obilna menstrualna krvarenja kod žena često mogu da budu uzrok učestalog gubitka krvi. Od drugih mogućih uzroka hroničnog gubitka krvi pominju se krvarenje iz čira želuca i dvanaestopalačnog creva, tumori digestivnog sistema, postojanje kamena ili tumora u mokraćnim organima ili kanalima.
  • Povećane potrebe za gvožđem koje postoje npr. kod trudnica, sportista ili dece koja rastu.

Bez obzira na uzrok, simptomi anemije su uglavnom isti, jer se razvijaju kao posledica nedovoljnog snabdevanja ćelija, tkiva i organa kiseonikom. Najčešće prisutni, a veoma nespecifični simptomi su umor i malaksalost, bez obzira na količinu sna i odmora. Drugi simptomi se vremenom pridružuju, a često se anemija zapravo slučajno otkrije pri rutinskim analizama krvi ili pri ispitivanju nekih drugih pridruženih problema.

Tretman anemije zavisi od njenog uzroka. Tako, kod niskog gvožđa, osnovni cilj je da se organizmu obezbedi dovoljna količina ovog elementa. Lekar će, u zavisnosti od uzroka smanjenja količine gvožđa preporučiti odgovarajući vid nadoknade.

Od prirodnih preparata koji mogu biti od pomoći kod nedovoljnog unosa gvožđa, naša preporuka je PRIMED 5.

PRIMED 5 je prirodna formula na bazi meda i koprive. Sadrži list koprive koji povoljno deluje na cirkulaciju.

PRIMED 5 se preporučuje kod:

  • anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa
  • gastritisa

Redovna upotreba preparata može da ima povoljno dejstvo kod nedostatka gvožđa i smanjenje tegoba koje prate anemiju. Ne izazivaju iritaciju želuca pa se preparat može koristiti i kod prisutnog gastritisa.