Zbog anemije može da nam bude hladno!

Pitate se zašto vam je hladno? Razlog može da bude anemija. Ovo stanje nastaje kada nemamo dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca da našem organizmu donesu sav kiseonik koji mu je potreban. Zbog toga se osećamo umorni, slabi, imamo vrtoglavice i kratak dah. Takođe može da nam bude hladno, posebno na rukama i stopalima. Lekar može da pronađe uzrok i odredi da li su nam potrebne promene u ishrani, suplementi ili neki drugi tretman.

Nedovoljna količina gvožđa
Bez prave količine ove hranljive materije, možemo da dobijemo „anemiju zbog nedostatka gvožđa”, zbog koje može da nam bude hladno. Razlog za nastanak ove anemije može da bude gubitak krvi, loša ishrana ili nemogućnost našeg organizma da je dobro apsorbuje. Najbolji izvor gvožđa je crveno meso, ali ima ga i u živini, svinjetini i ribi. Neki ne mesni izvori uključuju hleb i žitarice obogaćne gvožđem, grašak, soju, leblebije i tamnozeleno lisnato povrće.

Ne unosimo dovoljno vitamina B12
Nedostatak vitamina B12 može da izazove anemiju, zbog koje nam je hladno. Vitamin B12 možemo da dobijemo kada jedemo piletinu, jaja i ribu, kao i neke žitarice i druge namirnice koje ga sadrže. Međutim, može da se desi da ne dobijamo dovoljno B12 čak i ako jedemo puno hrane koja ga ima. Neki ljudi imaju problema sa apsorpcijom vitamina zbog bolesti ili lekova koje uzimaju.

Hipotireoza
Kada tiroidna žlezda ne proizvodi dovoljno nekih hormona dolazi do hipotireoze. Zbog ovog oboljenja možemo da budemo preosetljivi na hladnoću. Takođe možemo da imamo bolove u zglobovima, zatvor, suvu kožu i povećanje telesne težine. Mogu da prođu godine dok se simptomi ne pojave. Mnogo stvari može da bude uzrok za nastanak hipotireoze, uključujući bolest ili tretmani drugih stanja. Lekar može da propiše uzimanje hormonske terapije.

Rejnoov fenomen
Kod osoba koje imaju ovu bolest krvni sudovi u rukama preterano reaguju na niske temperature ili stres. Tokom napada, koji obično traje od nekoliko minuta do sat vremena, oni se sužavaju i ograničavaju snabdevanje krvlju. Zbog toga prsti na rukama i nogama mogu da budu hladni i utrnuli, a i da pobele ili poplave. Kako krv počne da se vraća, može da se oseća peckanje ili čak i bol. Lekovi mogu da ublaže simptome i spreče oštećenje tkiva. Kod težih slučajeva može da bude potrebna operacija.

Oboljenje bubrega
Dijabetes i visok krvni pritisak često izazivaju bolest bubrega. Otpadni materijal može da se nagomila do opasnih nivoa jer bubrezi slabo filtriraju krv. Ovo može smanjiti telesnu temperaturu i izazvati druge probleme. Bolest bubrega je takođe povezana sa anemijom, zbog koje imamo osećaj hladnoće, čak i kada je napolju toplo.

Periferna arterijska bolest
Ova bolest nastaje kada plak suzi naše arterije i otežava nogama, a ponekad i rukama, da dobiju dovoljno krvi. Ako je jedna noga mnogo hladnija od druge, posebno ako je utrnula ili slaba i ako nas boli, to može biti znak ove bolesti. Ako primetimo ove simptome treba da potražimo hitnu medicinsku pomoć. Promene u ishrani i vežbe ponekad mogu pomoći, ali lekar može da predloži lekove, a ponekad i ozbiljniju proceduru ili operaciju.

Anoreksija može biti razlog zašto nam je stalno hladno
Ovo je poremećaj u ishrani koji dovodi do drastičnog smanjenja broja kalorija i opasne mršavosti . Nedostatak telesne masti dovodi do toga da nam je stalno hladno, posebno u rukama i stopalima. Ovo stanje može biti opasno po život. Ako mislite da vi ili vama bliska osoba imate ovaj poremećaj, razgovarajte sa lekarom.

Prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepuri, na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe.
PRIMED 5 Feromed se preporučuje kod:
-anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
-gastritisa bilo kog uzroka,
-gihta i reumatoloških bolesti.

PRIMED 5 ne sadrži veštačke boje, konzervanse, emulgatore i druge aditive.
PRIMED 5 obezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka.
Dobro se apsorbuje iz creva i za kratko vreme pokazuje svoje blagotvorne efekte u organizmu.