Vrste terapija anemija

Terapija anemije namenjena je osobama koje su malokrvne, odnosno imaju smanjene koncentracije hemoglobina u krvi i ukupne mase crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Zadatak hemoglobina (proteina u eritrocitima) je da vezuje kiseonik i kroz krv ih prenosi do svih tkiva i organa. Anemija je veoma često pojava. Procenjuje se da pogađa trećinu svetskog stanovništva, posebno decu, žene i osobe sa hroničnim bolestima. U zavisnosti od tipa anemije, njenog uzroka i koliko je uznapredovala, određuje se i terapija anemija koja se sprovodi prilaođavanjem načina ishrane, preparatima gvožđa, vitaminskih suplemenata, a česta terapija kod anemija je intravenska terapija gvožđem.

Smatra se da je muškarac ima anemiju ako je izmerena koncentracija hemoglobina kod njega ispod 130 g/l. Kod žena je ta granica 120g/l, dok je kod trudnica 110g/l. Kod dece, u zavisnosti od njihovog uzrasta, normalne vrednosti hemoglobina su različite
Koji su simptomi anemije?
Među simptomima anemije naješći su: umor i slabost, bledilo kože, vrtoglavica, nesvestica, glavobolja, mučnina, opadanje kose, otežano disanje, hladne šake i stopala, ubrzan rad srca (tahikardija).

Koje analize se rade pre nego što se postavi dijagnoza anemije?
Da bi se utvrdilo da neko ima anemiju neophodno je da se uradi kompletna analiza krvne slike koja uključuje:

– Broj crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca i krvnih pločica
– Hemoglobin
– Hematokrit
– Gvožđe
– Vitamin B12 i folna kiselina (B9)
– Feritin
– Transferin
-TIBC
-UIBC.

Ko je pod povećanim rizikom od anemije?
Anemija je češća kod žena nego kod muškaraca. Žene koje imaju obilna menstrualna krvarenja ili miome, pod velikim su rizikom da obole od anemije.

Organizam odojčadi troši više gvožđa za rast i razvoj, dok mala deca koja prelaze sa mlečne na nemlečnu ishranu često ne mogu da iskoriste gvožđe iz hrane.

Povećan rizik od anemije je prisutan i kod osoba starijih od 65 godina zbog ishrane siromašne gvožđem i hroničnih bolesti. Oni su često na terapiji lekovima koji razređuju krv (aspirin, Farin, Plavix, Pradaxa i sl), pa je kod njih i zbog toga anemija učestalija.

Zašto je za terapiju anemije važno savetovalište?
Nasledni tipovi anemije (talasemija) ne mogu da se spreče, ali ako ste u rizičnoj grupi, bilo bi dobro da se posavetujete sa hematologom.

Anemija koja ne daje ozbiljne simptome može delovati bezazleno, ali nikako je ne treba olako shvatati, jer može da ukazuje na ozbiljna oboljenja. Takođe, njeno lečenje često traje više meseci, vise terapijskih modela, pa zahteva stalni nadzor lekara.

Hrana kao deo terapije anemije
Ako se zdravo hranite, možete izbeći anemiju koja nastaje usled nedostatka gvožđa, vitamina B12 i B9 (folne kiseline) i vitamina C. Bitan je i unos dovoljne količine vode.

Gvožđe i vitamin B12 se najbolje resorbuju iz crvenih mesa (goveđe, teleće, svinjsko) i ćuretine. Gvožđa ima i u mahinarkama (sočivo, boranija itd). Međutim, ako ste vegetarijanac ili vegan, a ne unosite vitamin B12 kao suplement, veliki je rizik da obolite od anemije.

Integralne žitarice su bogate vitaminima B grupe, a zeleno lisnato povrće (spanać, blitva, zelena salata) ima dosta folne kiseline (B9).

Citrusno i bobičasto voće (jagode, maline, borovnice) su bogati vitaminom C, ali ga ipak najviše ima u svežim, termički neobrađenim, crvenim paprikama. I paradajz doprinosi boljem vezivanju gvožđa. Kiseo kupus, takođe obiluje vitaminom C. Ako ste na statinima (lekovima protiv povišenog holesterola), nemojte jesti grejpfrut.

Ako bolujete od anemije trebalo bi i da izbegavate neke vrste hrane i pića ili da ograničite njihov unos. Izbegavajte kafu, čaj, mleko, belance i proteine soje.

Vrste terapija anemija
Vrste terapija anemije zavisi od njenog uzroka

– Ako je uzrok anemije neodgovarajući način ishrane, odnosno nedovoljan unos gvožđa i vitamina B12, B9 i C, pacijentu se preporučuje promena načina ishrane, ali i uzimanje suplemenata.

– Preporučuje se uzimanje suplemenata gvožđa (u vidu kapsula) sa vitaminom C koji je neophodan da bi se gvožđe efikasnije resorbovalo.

– Efikasniji način unošenja gvožđa je kroz injekcije koje se daju u mišić (intramuskularno).

– Kod težih oblika anemija, najčešće se primenjuje intravensko davanje gvožđa, odnosno putem infuzije.

– Ako pacijent ima anemiju, a predstoji mu operacija, onda se pribegava transfuziji krvi. Na taj način se smanjuje potreba za transfuzijom tokom i posle operacije.

– Ako je uzrok anemije unutrašnje krvarenje (kod želudačne kile i čira), onda se preporučuje operacija kojom se otklanja uzrok anemije.

– Ako je uzrok anemije neki genetički poremećaj (talasemija), nekada je potrebna transplantacija kostne srži.

– Ako je uzrok anemije hronična bubrežna slabost, pored intravenske nadoknade gvožđa, lečenje može da uključi i injekcije eritropoetina (hormona koji postiče kostnu srž da proizvodi crvena krvna zrnca).

– Anemija može da bude simptom karcinoma, ali i posledica lečenja karcinoma hemioterapijom i/ili zračenjem. U tim slučajevima se uključuju infuzije gvožđa, transfuzije krvi, injekcije vitamina B12 i eritropetina.

Kada je namenjeno davanje gvožđa intravenski (IV) kao terapija anemije?
Gvožđe se najčešće daje intravenski u sledećim slučajevima:

– Pacijentima koji imaju unutrašnje krvarenja u organima za varenje, pa je neophodno da se gvožđe brzo nadoknadi. Zatoje intravensko gvožđe najefikasniji način.

– Pacijenati koji imaju sindrom nervoznih creva uz česte dijareje ne mogu da unose gvožđe oralno jer ono iritira njihova njihova creva, pa je intravensko gvožđe najbolji izbor.

– Pacijenti koji su na dijalizi često gube krv tokom same dijalize, pa im se daje gvožđe kroz infuziju.

– Pacijentima sa celijakijom daje se gvožđe intravenski.

– Pacijentima koji su imali veliki gubitak krvi tokom neke operacije, kroz venu se daje gvožđe naredna 2 meseca.

– Pacijentima obolelim od karcinoma, takođe se daje gvožđe intravenski.

-Trudnicama u drugom i trećem trimestru koje imaju anemiju, preporučuje se da gvožđe primaju kroz infuziju.

Kako se gvožđe daje intravenski?
Gvožđe se intravenski daje isključivo u zdravstvenoj ustanovi. Medicinska sestra stavlja iglu u venu na ruci, a potom postavlja kateter. Kateter je povezan dugačkim tankim crevom sa kesom u kojoj se nalazi gvožđe. To gvožđe je rastvoreno u fiziološkom rastvoru. Kesa sa rastvorom gvožđa se nalazi visoko na stalku, tako da pod uticajem gravitacije polako kaplje niz crevo i ulazi u venu.

Procedura može da traje 3 do 4 sata. Pacijent odmah može da se vrati svojim uobičajenim aktivnostima.

Koliko infuzija gvožđa je potrebno u terapiji anemije?
Od težine anemije zavisi broj infuzija gvožđa potrebnih za izlečenje. Pacijent može da prima ove infuzije nekoliko nedelja.

Neželjena dejstva i komplikacije kod intravenskog gvožđa
Većina neželjenih destava intravenskog primanja gvožđa su u blagoj formi, a mogu biti:

– Privremena promena ukusa hrane i pića koju pacijent konzumira
– Glavobolja
– Mučnina i povraćanje
– Bol u mišićima i zglobovima
– Otežano disanje
– Svrab i osip na koži
– Povišen ili snižen krvni pritisak i puls
– Peckanje i otok na mestu uboda igle.
– Veoma retko može da dođe do ozbiljnih komplikacija kao što su:
– Trovanje gvožđem
– Anafilaktički šok
– Veliki pad krvnog pritiska

Benefiti dobijanja gvožđa intravenski
Najveći benefit od infuzija gvožđa je što se na taj način gvožđe najbrže resorbuje, pa je metoda izbora kod teških anemija.

Već posle nekoliko infuzija pacijent počinje da oseća snažnije, ima više energije i lakše diše.

Efekti nadoknade gvožđa kroz infuziju mogu da traju više meseci, pa i godina. To je naročito bitno za žene čiji je uzrok anemije redovan gubitak krvi kroz obilne menstruacije.

PRIMED 5 je prirodni preparat na bazi meda i lista koprive koja je prirodni izvor gvožđa koje se lako apsorbuje.

PRIMED 5 se može koristiti kod:
anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
gastritisa
Prirodni aktivni sastojci proizvoda ispoljavaju blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje organizma, kao i kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Ne izaziva iritaciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa.