Faktori rizika za pojavu anemije

Anemija može da bude uzrokovana različitim faktorima. Nutritivni faktori, odnosno nedostatak određenih nutrijenata u ishrani najčešće dovodi do nedovoljnog stvaranja funkcionalnih eritrocita. Od drugih faktora koji remete normalno stvaranje eritrocita pominju se genetski faktori koji dovode do poremećaja stvaranja različitih komponenti eritrocita. Dalje, anemija može da bude izazvana i povećanim gubitkom eritrocita, usled krvarenja ili povećanog propadanja krvnih ćelija.

Faktori rizika

Žene i osobe sa hroničnim bolestima mogu da imaju veći rizik za pojavu anemije. Žene uobičajeno svakog meseca gube određenu količinu krvi putem menstrualnog krvarenja. U toku trudnoće povećavaju se potrebe za gvožđem, što olakšava pojavu anemije. Hronična bolest bubrega može da remeti normalno stvaranje eritrocita. Najčešće su nutritivne anemije, odnosno anemije koje nastaju usled nedostatka ili nedovoljne apsorpcije hranljivih materija. Nedovoljan unos ili apsorpcija gvožđa, folata, vitamina B12 najčešći su faktori vezani za ishranu koji utiču na pojavu anemije.

Deca i tinejdžeri takođe imaju veći rizik za pojavu anemije usled povećanih potreba za nutrijentima neophodnih u periodu rasta i razvoja.

Bez obzira na uzrok, simptomi anemije su uglavnom zajednički, dok se tretman prilagođava faktorima koji su doveli do anemije. Tako, nutritivne anemije, koje su i najčešće podrazumevaju rad na odgovarajućem unosu nutrijenata, u zavisnosti od stepena izraženosti i trenutnih potreba organizma.

PRIMED 5 JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI MEDA I LISTA KOPRIVE KOJI PODRŽAVA VITALNOST ORGANIZMA I NORMALNU CIRKULACIJU.

NE SADRŽI VEŠTAČKE BOJE, KONZERVANSE I DRUGE ADITIVE.

PRIMED 5 se može koristiti kod:

  • anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
  • gastritisa