Uzroci nastanka anemije.

Anemija je stanje koje se javlja kada dođe do značajnog pada crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), i/ili njihovih glavnih gradivnih elemenata – hemoglobina, u krvi. Hemoglobin za sebe vezuje kiseonik i njegova uloga je da taj kiseonik putem krvotoka prenosi do svih tkiva i organa u telu, kako bi oni mogli normalno da funkcionišu. Prema tome, ukoliko dođe do pada crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina ispod normalnih vrednosti, tkiva i organi neće biti nahranjeni i počeće da se javljaju različiti simptomi.
Uzroci nastanka anemije
Postoji više vrsta anemije, kao i veliki broj različitih uzroka i načina lečenja. Neke su blage, prolazne i nisu znak za brigu, dok neke druge predstavljaju ozbiljnije, hronične poremećaje. Anemija takođe može predstavljati indikator nekih drugih oboljenja zbog kojih se javlja.
Akutno i hronično krvarenje.
Nedostatak gvožđa predstavlja najčešći uzrok anemije, a taj nedostatak se uglavnom javlja usled gubitka krvi, koji može biti akutan ili hroničan. Gubitak krvi dovodi do toga da u se u krvotok povlači voda, kako bi vene bile pune, što naravno razređuje krv i vodi daljim posledicama.
Akutni gubitak krvi predstavlja naglo obimno krvarenje i može se javiti prilikom:
traumatskih povreda,
komplikacija na operaciji,
komplikacija na porođaju,
Hronični gubitak krvi se odnosi na onaj koji traje duži period i često je povezan sa nekom hroničnom bolesti kao što su rak ili tumor.
-Neadekvatna ishrana i nedostatak vitamina.
Osim gubitka krvi, česti uzrocu nedostatka gvožđa u krvi su:
-loša ishrana (ona koja nije bogata gvožđem)
-intenzivna fizička aktivnost
-menstruacija
-neki poremećaji digestivnog sistema (npr. Kronova bolest ili čir na želucu)
-određeni lekovi
Za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca veoma su važni vitamini i to posebno vitamini B12 i B9 (poznat kao folna kiselina), kao i vitamin C. Ukoliko dođe do deficijencije ovih vitamina, dolazi do snižene produkcije eritrocita i do anemije. Do toga može doći usled:
-neadekvatne ishrane (najčešći uzrok).
-nemogućnosti tela da apsorbuje ove vitamine.
Hronične bolesti kao uzrok anemije.
Određene bolesti mogu remetiti funkciju produkcije crvenih krvnih zrnaca, što dalje vodi anemiji. Pod tim bolestima se uglavnom podrazumevaju upalni procesi i hronične bolesti, kao što su:
-akutne i hronične infekcije,
-rak,
-HIV/SIDA,
-bolest bubrega,
-reumatoidni artritis.
Neki, ređi oblici anemije, osim što se mogu razviti tokom života, moguće ih je i naslediti. Takve su recimo:
Anemija srpastih ćelija, koja podrazumeva defektnu formu hemoglobina zbog koje eritrociti razvijaju nepravilan i krut oblik polumeseca (srpa), a zatim prerano umiru i talože se.
Talasemija, koja se odnosi na abnormalnu formu ili neadekvatnu količinu hemoglobina u krvi.
Anemija srpastih ćelija, koja podrazumeva defektnu formu hemoglobina zbog koje eritrociti razvijaju nepravilan i krut oblik polumeseca (srpa), a zatim prerano umiru i talože se.
Talasemija, koja se odnosi na abnormalnu formu ili neadekvatnu količinu hemoglobina u krvi
Važnost lečenja anemije.
Anemija koja nije praćena ozbiljnim simptomima i komplikacijama može delovati bezazleno, ali ona može biti indikator drugih, ozbiljnijih oboljenja, a nelečena i zapuštena može i sama uzrokovati dalje komplikacije i zdravstvene probleme. Zato je treba ozbiljno shvatiti. Lečenje anemije zavisiće od toga koji je njen uzrok, ali ono najčešće, pored terapije suplementima ili neke druge terapije, podrazumeva i uvođenje raznovrsne ishrane koja je bogata gvožđem, ali i drugim hranljivim materijama kao što su između ostalog vitamini B12 i B9..Lečenje anemije ne traje kraće od tri do šest meseci, a neophodno je da pacijent bude dosledan u primenjivanju terapije i ishrane, kako bi ishod bio pozitivan.
PRIMED 5 je prirodni preparat na bazi meda i koprive.
Preparat PRIMED 5 se može koristiti kod:
anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
gastritisa bilo kog uzroka.
Prirodni aktivni sastojci proizvoda ispoljavaju blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje organizma, kao i kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Ne izaziva iritaciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa bilo kog uzroka.