Namirnice koje mogu da smanje apsorpciju gvožđa

Gvožđe je jedan od faktora neophodnih za normalno stvaranje hemoglobina, i ima ulogu u prenosu kiseonika putem krvi.

U namirnicama koje se koriste u ishrani, gvožđe se može naći u dva oblika, hem i ne-hem gvožđe. Hem gvožđe nalazi se u namirnicama životinjskog porekla (meso, riba), dok se u namirnicama biljnog porekla gvožđe nalazi u ne-hem obliku. Nedostatak gvožđa može da nastane usled povećanog gubitka iz organizma, ili usled nedovoljnog unosa.

Kada je unos gvožđa u pitanju, različiti faktori mogu da utiču na apsorpciju iz namirnica. Neki faktori mogu da poboljšaju, dok neki drugi mogu da smanje količinu apsorbovanog gvožđa unetog putem hrane.

Faktori koji mogu da smanje apsorpciju gvožđa

Jaja, pored značajne količine važnih nutrijenata, sadrže i određene proteine koji mogu da smanje ukupnu apsorpciju gvožđa.

Mleko i druge namirnice bogate kalcijumom (jogurt, sir i drugi mlečni proizvodi, tofu, brokoli, bademi, i dr.) u određenoj meri mogu da inhibiraju apsorpciju gvožđa iz namirnica.

Oksalati iz hrane, ukoliko se unose u velikoj količini, mogu da remete normalnu apsorpciju gvožđa. Namirnice bogate oksalatima su čaj, spanać, karfiol, cvekla, čokolada, jagode, origano, bosiljak, peršun i dr.

Polifenoli su materije koje u organizmu mogu da imaju zaštitno dejstvo protiv slobodnih radikala. Međutim, povećan unos namirnica koje sadrže ove materije može imati negativan uticaj na apsorpciju gvožđa. Neke od namirnica koje sadže polifenole su kakao, kafa, nana I drugi biljni čajevi, orasi, biljni začini, maline, borovnice i dr.

Fitati su takođe materije kojih ima u mnogim namirnicama (orasi, soja, bademi, susam, sočivo, žitarice, grašak i dr.) a koje mogu da remete optimalnu apsorpciju gvožđa.

Da bi se obezbedila adekvatna količina gvožđa, pored odgovarajuće količine u namirnicama, potrebno je imati u vidu i ove faktore koji mogu da remete apsorpciju. To je posebno važno ukoliko već postoji nedostatak gvožđa u organizmu. Takođe, bitno je i na koji način se međusobno kombinuju namirnice, u zavisnosti od potreba koje želimo da zadovoljimo što se unosa nutrijenata tiče.