Koji su uzroci i kada se javlja nedostatak gvožđa?

Jedan od posebno važnih sastojaka krvi predstavlja gvožđe (Fe) i njegovo skladište u organizmu feritin. Nedostatak gvožđa u organizmu može da dovede do čitavog niza simptoma koji mogu u potpunosti da otežaju život pacijenata.
 
Šta je to Fe (gvožđe) u krvi?
Gvožđe je mineral koji predstavlja važan sastojak krvi i služi za izgrađivanje hemoglobina koji potom ima ulogu prenosa kiseonika u našem organizmu.
 
Kako se unosi gvožđe?
Gvožđe se unosi putem hrane, najviše ga ima u mesu, ribi, morskim plodovima ali ga ima i u spanaću, koprivi i u drugom povrću.
 
Za njegovo preuzimanje u organizam je neophodno dobro funkcionisanje želuca i creva. Pored namirnica bogatih gvožđem, važno je unositi i namirnice bogate vitaminom C, koji potpomaže preuzimanje gvožđa iz želuca.
 
Koje su normalne vrednosti Fe (gvožđa)?
Uzimanjem standardne laboratorije se utvrđuje nivo Fe ( gvožđa) i feritina. Normalne vrednosti zavise od laboratorije do laboratorije i kreću se oko 7,0 – 28,0 umol/l.
 
Koji su uzroci i kada se javlja nedostatak gvožđa?
Nedostatak gvožđa u organizmu je jedan od uzroka anemije (sideropenijske) gde postoji smanjen broj eritrocita(crvenih krvnih zrnaca), hemoglobina i još nekih parametara krvne slike.
 
Sideropenijsku anemiju mogu prouzrokovati razna stanja:
 
1. Prvi razlog je nedovoljno unošenje gvožđa ishranom. Neunošenje namirnica koje sadrže gvožđe ili njihov nedovoljan unos su jedni od najčešćih uzroka smanjene vrednosti.
 
Poznato je da tokom dijeta opada nivo gvožđa i zato je važno nakon svake dijete proveriti i vrednost ovog parametra.
 
Vegeterijanci i svi koji su pod posebnim fizičkim opterećenjem treba da kontrolišu ovaj parametar i da unose suplemente bogate ovim mineralom ako ima potrebe za tim.
 
2. Drugi razlog je krvarenje , tj .gubitak krvi. Krvarenje je značajno bez obzira da li nastaje kao rezultat traume, bolesti ili nečeg trećeg.
 
Žene često ako imaju produžene i obilne menstruacije imaju i pad gvožđa i ulaze u anemiju.
 
Hemoroidi, divertikulumi i rak debelog creva kao i mnoga druga stanja dovode do gubitka gvožđa ( perforacija čira na dvanaestopalačnom crevu, miomi kod žena, hirurške intervencije i još mnogo toga).
 
3. Treći razlog je loše preuzimanje (apsorpcija) na nivou gastrointestinalnog trakta. Bolesti želuca, tankog i debelog creva, kao i bolesti pankreasa i žučne kese mogu poremetiti preuzimanje ovog minerala iz ishrane.
 
Atrofični gastritis, celijakija, hronični pankreatitis su samo neki od primera…
 
4. Trudnoća je jedino prirodno stanje koje dovodi do smanjene vrednosti gvožđa i to najviše zato što su tada potrebe za njim najveće. Anemija kod trudnica takođe treba da se koriguje terapijom.
 
5. U mnogim hroničnim kao i infektivnim bolestima postoji smanjeno gvožđe, odnosno anemija. Pomenućemo neke od njih: upale i apcesi pluća, hepatitis B i C, HIV, endokarditis, osteomijelitis, bolesti krvi kao što je talasemija, limfomi, još neke vrste kancera.
 
Na kraju kao poseban tip nedostatka gvožđa, pomenućemo onaj gde ne postoji anemija, a gvožđe je nisko. Uradite krvnu sliku, eritrociti normalni, hemoglobin normalan, MCV i HCT normalni, ali imate simptome anemije. Zato treba uraditi gvožđe jer treba rešiti taj problem. Ali suplemente ovog minerala može da uvede jedino lekar, dovoljno dugo i pravilno dozirano.
 
Koji su simptomi nedostatka gvožđa?
Simtomi nedostatka gvožđa ispoljavaju se gubitkom daha, brzim umaranjem, glavoboljom, padom koncentracije, mučninom, vrtoglavicom, ubrzanim radom srca, bolovima u mišićima.
 
Kako se leči nedostatak gvožđa?
Najvažnije je naći uzrok nedostatka gvožđa u krvi i to lečiti. Ponekad na žalost taj uzrok nije lako naći, pogotovo što se sve više žena javlja sa nekim od simptoma nedostatka gvožđa.
 
Postoje lekovi koji u sebi sadrže gvožđe i koje može da uvede lekar, mnogi od njih idu na recept i ne moraju da se kupuju.
 
Neophodno je pravilno odrediti dozu i dužinu trajanja terapije gvožđem kao i redovna provera krvne slike i feritina kako bi se videlo da li terapija deluje.
 
Pored lekova i sama ishrana je bitna, postoje mnoge namirnice čijim konzumiranjem se povećava gvožđe ( kopriva, cvekla ). Posebno je važno konzumirati namirnice bogate vitaminom C, jer ovaj vitamin potpomaže preuzimanje gvožđa u želucu.
 
U težim slučajevima nedostatka gvožđa, postoje i preparati koji se mogu primati preko infuzije. Najteži slučajevi se rešavaju transfuzijama pune krvi ili elemenata. Terapija može da traje od nekoliko meseci, pa čak i do godinu dana, a najvažnije je pridržavati je se.
 
PRIMED 5 se može koristiti kod:
anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
gastritisa.
Prirodni aktivni sastojci proizvoda ispoljavaju blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje organizma, kao i kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Ne izaziva iritaciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa.