Nisko gvožđe- najčešći uzroci

Nedostatak, odnosno nedovoljna koncentracija gvožđa može da nastane iz više razloga. U osnovi, razlozi nedovoljne raspoložive količine gvožđa mogu da se podele u tri glavne grupe:

  • Nedovoljan unos
  • Smanjena apsorpcija
  • Povećan gubitak

Nedovoljan unos gvožđa može da bude posledica ishrane siromašne gvožđem ili povećanih potreba (npr. trudnice, sportisti, deca u periodu rasta). Raspon preporučenog dnevnog unosa može da se kreće od 8mg kod odraslih muškaraca, do 18mg kod žena.

Smanjena apsorpcija može da bude posledica različitih upalnih procesa u digestivnom sistemu. Gvožđe se apsorbuje u tankom crevu, tako da svi procesi koji narušavaju normalnu građu creva mogu da remete apsorpciju gvožđa (i ostalih hranljivih materija iz hrane). Najčešće se pominju Kronova bolest, celijakija. Operativno uklanjanje dela creva usled postojanja tumora ili nekog drugog patološkog procesa takođe smanjuje apsorpciju nutrijenata. Pored bolesti, i različiti lekovi mogu da ometaju usvajanje gvožđa.

Povećan gubitak gvožđa može da postoji kod krvarenja iz različitih izvora. Kod žena je najčešći uzork pojačan gubitak krvi u toku menstrualnog krvarenja. Drugi uzroci krvarenja mogu da budu čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, tumori, hemoroidi, polipi, povrede. Anemija može da nastane i kao posledica dugo prisutnih upalnih stanja, hronične bubrežne insuficijencije, upotrebe nekih lekova i dr.

Bez obzira na uzrok niskog gvožđa, tretman anemije podrazumeva korekciju unosa ovog elementa. U zavisnosti od stepena nedostatka i mogućnosti za nadoknadu, lekar će preporučiti odgovarajući oblik nadoknade. Da bi se nivo gvožđa popravio preparatima za oralnu uporebu, svakako je neophodno da je apsorpcija iz creva očuvana.

Od prirodnih preparata koji mogu da imaju povoljno dejstvo kod niskog gvožđa, naša preporuka je PRIMED 5.

PRIMED 5 je prirodna formula na bazi meda i koprive koja povoljno deluje na opštu vitalnost organizma i cirkulaciju.

Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Upotreba preparata preporučuje se i kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Ne iritira sluzokožu želuca i može da pomogne u ublažavanju simptoma različitih oblika gastritisa.