Anemija, kada je potrebna pomoć lekara?

Anemija ili malokrvnost nije bolest, već stanje koje karakteriše smanjeni nivo hemoglobina u krvi ili smanjeni broj eritrocita.
 
Naime, krv se sastoji iz 3 tipa ćelija – eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), leukocita (belih krvnih zrnaca) i trombocita (krvnih pločica). Glavni deo eritrocita je hemoglobin koji ima zadatak da prenosi kiseonik iz pluća do svih mišića i organa. Usled njegovog nedostatka dolazi do smanjenog protoka, što se ispoljava nastankom anemije.
 
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije anemija je najrasprostranjenije stanje izazvano neodgovarajućom ishranom. Procenjuje se da oko 10 odsto svetske populacije ima ovaj problem. U najvećoj meri pogađa adolescente u periodu intenzivnog rasta, trudnice i osobe starije od 65 godina. Mada može biti i simptom nekih hroničnih oboljenja ili negativan efekat terapija pojedinih bolesti.
 
Zašto nastaje anemija?
Postoji više tipova anemija. Samim tim i više uzroka za njen nastanak. Kao najčešći navodi se anemija usled nedostatka gvožđa, koje je izazvano gubitkom krvi.
 
Kod obilnog krvarenja telo reaguje povlačenjem vode iz tkiva izvan krvotoka. Rezultat toga je razređena krv, tj. smanjeni broj crvenih krvnih zrnaca. Ovaj tip anemije nastaje prilikom obilnih menstruacija, primenom nekih lekova, a mogu je izazvati i gastro problemi – čirevi, hemoroidi, rak, gastritis.
 
Anemija može nastati i prekomernom razgradnjom eritrocita, tako da telo ne može na vreme da proizvede dovoljnu količinu novih. Razlozi zbog kojih se javlja hemolitička anemija su infekcije ili prekomerno uzimanje antibiotika, teška hipertenzija, proširenje slezine…
 
Neadekvatna proizvodnja eritrocita dovodi do aplastične anemije. Nastaje kao posledica virusne infekcije, izloženosti izvesnim toksičnim materijama, zračenjima ili lekovima. Zatim, u slučaju slabe ishrane, krvarenja, određenih probavnih stanja, hroničnih bolesti. Takođe, nedostatak vitamina B12 i folata, koji su odgovorni za proizvodnju eritrocita, dovodi do anemije.
 
Prema poslednjim istraživanjima i celijakija, tj. alergija na gluten, je povezana sa nastankom anemije.
 
Kako se prepoznaje malokrvnost?
U početku, anemija pokazuje blage simptome, koji se, često, pripisuju drugim bolestima. Pa je oteženo njeno prepoznavanje.
 
Prvi znak da postoji problem jeste osećaj umora i nedostatka energije. Nakon njega sledi brz ili nepravilan rad srca, bol u grudima i kratak dah, glavobolja, bleda koža, opadanje kose. Zapravo, anemija dovodi do pada imuniteta, pa se javlja loša koncentracija i cirkulacija.
 
Kod pojedinih vrsta javljaju se i drugi simptomi. Tako, na primer, hemolitička anemija dovodi do povišene telesne temperature, bolova u stomaku, tamne mokraće, pa i žutice. Dok su česte infekcije i osipi na koži karakteristični za aplastičnu anemiju.
 
Kako se dijagnostifikuje anemija?
Anemija utiče na obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a u pojedinim situacijama može da pogorša tegobe drugih bolesti. Zato je veoma važno na vreme postaviti pravi dijagnozu.
 
Laboratorijske analize su najsigurnji način da se potvrdi anemija. One podrazumevaju celokupnu krvnu sliku, uključujući visinu hemoglobina i hematokrita. Ukoliko postoje odstupanja od normalnih vrednosti potrebno je uraditi dopunske analize kako bi se utvrdio da li je trudnoća, heliko bakterija, čir, obilna menstrauacija ili nešto drugo uzrok anemija. Kod nejasnih rezultata vrši se dodatni gastroskopski i kolonoskopski pregled.
 
PRIMED 5 je prirodni preparat na bazi meda i lista korive koji ima povoljno dejstvo na vitalnost organizma i krvnu sliku. PRIMED 5 se može koristiti kod:
 
anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
gastritisa.
 
Prirodni aktivni sastojci proizvoda ispoljavaju blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje organizma, kao i kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Ne izaziva iritaciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa.