Anemija kod sportista

Anemija je vrlo česta pojava. Različiti su tipovi anemije, a posledice su uglavnom iste- nedovoljno snabdevanje ćelija i tkiva kiseonikom, kao i simptomi koji je prate.

Anemija se može javiti i kod sportista, najčešće usled:

  • Nedovoljnog unosa gvožđa
  • Smanjene apsorpcije gvožđa
  • Povećanog gubitka gvožđa znojenjem
  • Povećanog “propadanja” crvenih krvnih ćelija (eritrocita)
  • Gubitka krvi na nivou gastrointestinalnog trakta

Takozvana “sportstka anemija” povezana je sa povećanom destrukcijom crvenih krvnih ćelija i smanjenjem koncentracije hemoglobina do kojih dolazi obično na početku intenzivnog režima treninga. Ova vrsta anemije naziva se i “marš hemoglobinurija”. Nastaje zbog propadanja crvenih krvnih ćelija unutar sitnih krvnih sudova na mestu ponavljanog pritiska u dužem vremenskom periodu. Do ove vrste anemije dolazi obično kod atleta i maratonaca, a moguća je i kod vojnika nakon dugih marševa (otud i naziv “marš hemoglobinurija”).

Kao posledica gubitka hemoglobina i crvenih krvnih ćelija, smanjuje se kapacitet za transport kiseonika, što se odražava i na kvalitet mišićne aktivnosti i sportskih performansi. Zbog toga se, posebno kod profesionalnih sportista obraća pažnja na redovno praćenje nivoa hemoglobina, kako bi se po potrebi blagovremeno sproveo tretman.

Najbolji način sprečavanja sportske anemije je prevencija. Prevencija je moguća putem odgovarajućeg unosa svih nutrijenata važnih za normalno stvaranje hemoglobina i eritrocita. Osobe koje redovno treniraju, posebno profesionalno, trebalo bi da imaju i odgovarajući unos proteina i gvožđa. Neke od namirnica koje su dobar izvor proteina i gvožđa su crveno meso, riba, jaja. Namirnica životinjskog porekla sadrže gvožđe u takozvanom hem-obliku, koje se bolje apsorbuje u odnosu na ne-hem gvožđa iz biljnih izvora. Pored poznavanja i upotrebe namirnica koje sadrže dovoljno gvožđa, važno je poznavati i namirnice koje mogu da remete njegovu apsorpciju. Tako, ne savetuje se prekomeran unos čaja ili kafe, usled sadržaja određenih materija koje mogu da smanje apsorpciju gvožđa u crevima. Vitamin C može da doprinese boljoj apsorpciji gvožđa, pa se često preporučuje upotreba uporedo sa namirnicama bogatim gvožđem ili suplementima gvožđa.