Pravilna ishrana sprečava anemiju.

Nedostatak gvožđa u organizmu izaziva hipohromnu anemiju, koja je prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, najrasprostranjenije globalno oboljenje izazvano neodgovarajućom ishranom. Smatra se da svaka peta osoba u svetu boluje od ove vrste anemije.
Prvi simptomi nedostatka gvožđa javljaju se mnogo pre nastanka anemije i to su umor, osećaj slabosti, bledilo, glavobolja, razdražljivost, lupanje srca, iscrpljenost, nedostatak koncentracije, smanjena otpornost i sklonost ka infekcijama.
 
Hrana, glavni izvor gvožđa u organizmu.
Gvožđe se u organizam unosi isključivo putem hrane.
Na apsorpciju gvožđa, pored individualnih svojstava hrane, utiču pol, uzrast, fiziološko stanje , kao i rezerve gvožđa u organizmu. Zbog većih potreba, žene apsorbuju veći procenat gvožđa iz hrane od muškaraca, kao i deca u odnosu na odrasle i trudnice u odnosu na žene u generativnom dobu. Zato je neophodna analiza krvne slike.
Pravilna ishrana sprečava anemiju. Posebno je to važna za osobe koje gube krv na bilo koji način, npr. žene sa bolinim i obilnim menstruacijama, pacijenti koje muče hemoroidi ili čir na želucu itd.
Anemija koja nije praćena ozbiljnim simptomima i komplikacijama može delovati bezazleno, ali ona može biti indikator drugih, ozbiljnijih oboljenja, a nelečena i zapuštena može i sama uzrokovati dalje komplikacije i zdravstvene probleme. Zato je treba ozbiljno shvatiti.
 
Lečenje anemije zavisiće od toga koji je njen uzrok, ali ono najčešće, pored terapije suplementima ili neke druge terapije, podrazumeva i uvođenje raznovrsne ishrane koja je bogata gvožđem, ali i drugim hranljivim materijama kao što su između ostalog vitamini B12 i B9.
Anemija usled nedostatak gvožđa
Kada se anemija javi usled nedostatka gvožđa, lečenje uglavnom podrazumeva uzimanje suplemenata gvožđa, kao i promenu načina ishrane (uvođenje namirnica bogatih gvožđem).
 
Ukoliko je gvožđe sniženo usled gubitka krvi, potrebno je pronaći uzrok gubitka krvi i rešiti ga.
 
Anemija usled nedostatka vitamina
Kako je ovaj tip anemije uglavnom posledica neadekvatne ishrane, lečenje pre svega podrazumeva promenu navika u ishrani, ali i ovde lekar, ukoliko ima potrebe, može preporučiti određene suplemente vitamina C i folne kiseline.
 
Ukoliko je uzork anemije nemogućnost organizma da apsorbuje vitamin B12 iz hrane, lekar može prepisati određene preparate koji sadrže ovaj vitamin koje je neophodno redovno konzumirati, u skladu sa preporukom lekara.
 
Anemija kao posledica hroničnih bolesti
Anemija nastala kao posledica nekog upalnog procesa ili hronične bolesti podrazumeva lečenje i tretman same bolesti koja je izaziva. Ukoliko simptomi anemije eventualno postanu ozbiljni, lekar se može odlučiti za transfuziju krvi.
 
Anemija srpastih ćelija
Tretman anemije srpastih ćelija može uključivati kiseonik, kao i različite preparate koji služe redukovanju bola i preveniranju eventualnih komplikacija. Pacijenti sa ovom vrstom anemije mogu takođe uzimati suplemente folne kiseline i antibiotike.
 
Talasemija
Talasemija u najvećem broju slučajeva izaziva samo blage simptome i ne zahteva ozbiljno lečenje.
 
Ozbiljniji oblici talasemije bi mogli zahtevati suplemente i lekove, transfuziju krvi i još neke procedure, u zavisnosti od ozbiljnosti.
 
Lečenje anemije ne traje kraće od tri do šest meseci, a neophodno je da pacijent bude dosledan u primenjivanju terapije i ishrane, kako bi ishod bio pozitivan.
 
Izabrani lekar mora imati nadzor nad primenom terapije i lečenjem, kako ne bi došlo do nekih negativnih posledica, kao što je toksičan efekat gvožđa na organizam i posebno jetru, ukoliko se visoke koncentracije ovog suplementa uzimaju tokom dužeg perioda.
 
PRIMED 5 feromed je prirodna formula na bazi meda i koprive. PRIMED 5 se može koristiti kod:
anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
gastritisa bilo kog uzroka. Prirodni aktivni sastojci proizvoda ispoljavaju blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje organizma, kao i kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Ne izaziva iritaciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa bilo kog uzroka.