Problemi koji prate anemiju

Kao što je poznato, eritrociti (crvena krvna zrnca) zaduženi su za prenos kiseonika do svih ćelija našeg organizma. Anemija nastaje u slučaju kada nema dovoljno funkcionalnih crvenih krvnih ćelija, iz bilo kog razloga. Kao jedan od najčešćih, navodi se anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa (sideropenijska anemija), do koje obično dolazi usled nedovoljnog unosa ili apsorpcije gvožđa.

Bez obzira na uzrok, simptomi anemije su uglavnom zajednički, a njihova izraženost zavisi od stepena izraženosti anemije.

Anemija uzrokovana nedovoljnom količinom gvožđa uglavnom se sporo razvija, tako da su i simptomi u početku često diskretni, nedovoljno specifični za anemiju. Kako anemija napreduje, tako i simptomi postaju intenzivniji.

Neki od uobičajenih simptoma koji, ukoliko su izraženi, mogu i da utiču i na kvalitet obavljanja svakodnevnih aktivnosti su:

Umor

Umor je jedan od veoma čestih simptoma koji je ujedno i vrlo nespecifičan, jer može da prati različite poremećaje. Takođe, umor je i normalna pojava nakon fizičkog napora, dugog mentalnog napora ili izloženosti stresu. Hroničan umor, bez obzira na uzrok, uglavnom je udružen i pospanošću i osećajem manjka energije, što sve zajedno može da remeti produktivnost u obavljanju dnevnih aktivnosti.

Problemi sa disanjem

Anemija može da se odrazi i na disanje. Kratak dah i ubrzani disajni pokreti, posebno u toku aktivnosti, rezultat su pokušaja da se poveća količina kiseonika neophodnog za obavljanje aktivnosti.

Glavobolja

Kao i drugi organi, mozak reaguje na nedostatak kiseonika, tako da je glavobolja čest pratilac anemije, ali i mnogih drugih prolaznih stanja.

Uticaj na mentalno zdravlje

Iako je anemija primarno telesni poremećaj, posmatrano u dužem vremenskom periodu, postojanje anemije može da se odrazi i na mentalno zdravlje. Poremećaj raspoloženja, anksioznost, iritabilnost, depresija, mogu da budu prisutni i kod nekih osoba sa anemijom.

Osećaj lupanja srca

Kako je anemija praćena nedovoljnim snabdevanjem tkiva i organa kiseonikom, jedan od mehanizama za poboljšanje snabdevanja kiseonikom je povećanje otkucaja srca, što se subjektivno može osetiti kao “lupanje” srca.

Drugi simptomi koji mogu da postoje su promena kvaliteta kože, kose i noktiju. Intenzitet ovih simptoma takođe zavisi od stepena i dužine trajanja anemije.

Anemija koja je dugo prisutna može u značajnoj meri da utiče na kvalitet života osobe. Zbog toga, vrlo je korisno što ranije otkriti nedostatak gvožđa, kako bi se sprovela odgovarajuća nadoknada. U zavisnosti od stepena nedostatka, lekar će preporučiti odgovarajući režim nadoknade gvožđa.

Od prirodnih preparata koji mogu da doprinesu u tretmanu simptoma koji prate anemiju uzrokovanu nedostatkom gvožđa, povoljno dejstvo pokazuje PRIMED 5.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i koprive. Sadrži list koprivc.

Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Popvoljno deluje na opšte zdravlje organizma i simptome koji prate anemiju uzrokovanu nedostatkom gvožđa. Ne izaziva iritaciju želuca, pa može da se upotrebljava i kod simptoma koji prate gastritis bilo kog uzroka.