Anemija tokom i nakon trudnoće.

Buduće majke, imaju povećan rizik od anemije zbog nedostatka gvožđa, tačnije nedostatka crvenih krvnih zrnaca. Telo koristi gvožđe da bi proizvelo hemoglobin, protein u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik do tkiva. Za vreme trudnoće, potrebno je dvostruko više gvožđa nego što je potrebno ženama koje nisu u drugom stanju. Trudnicama je potrebno gvožđe da bi proizvele više krvi za snabdevanje svoje bebe kiseonikom. Ako nemate dovoljno zaliha gvožđa ili vaše telo ne dobija dovoljnu dozu gvožđa tokom trudnoće, možete razviti anemiju zbog nedostatka gvožđa.

Faktori koji povećavaju rizik od nastanka anemije tokom trudnoće
Smatra se da je povećan rizik od razvoja anemije tokom trudnoće ako: imate dve bliske trudnoće jer organizam nije postigao da napravi potrebne rezerve gvožđa u organizmu. Telo je u stanju da potpuno obnovi zalihe gvožđa za 4-5 godina. Ako žena planira trudnoću ranije od ove,neizbežno će razviti anemiju. Nedostatak gvožđa ne može se ne pojaviti kod žena sa višestrukim porođajima. Još neki od faktora rizika koji povećavaju verovatnoću javljanja anemije u trudnoći su:višeplodne trudnoće, često povaćanje zbog jutarnjih mučnina, slab unos gvožđa ishranom, neredovni i obolni ciklusi pre trudnoće, anemija u anemnezi pre trudnoće.

Koji su to karakteristični simptomi koji se javljaju kod trudnica?
Znaci i simptomi anemije obuhvataju:

umor
slabost
bledu ili žućkastu kožu
nepravilne otkucaje srca
kratki dah
vrtoglavicu ili lošu koncentraciju
bol u grudima
hladne ruke i noge
glavobolju.
Utičaj anemije na razvoj ploda
Ukoliko je trudnica anemična u odsustvu blagovremene i adekvatne terapije može doći i do nedostatka gvožđa kod fetusa.
Teži oblik anemije tokom trudnoće povećava rizik od prevremenog porođaja, od dobijanja bebe sa malom prirodnom težinom i postporođajnu depresiju. Neke studije takođe pokazuju povećan rizik od smrti deteta neposredno pre ili posle rođenja.
Prenatalni vitamini bitni u trudnoći
Trudnica i fetus imaju povećane potrebe za folnom kiselinom, vitaminom B6 i vitaminom B12. Ovi vitamini sprečavaju nastanak komplikacija kao što su spontani pobačaj, odlubljivanje placente, prevremeni porođaj, mala telesna masa na rođenju, defekte neuralne cevi, abnormalnosti mozga i kičmene moždine. Jedno od većih otkrića je da se dodavanjem folne kiseline smanjuje oštećenja nervnog sistema novorođenčeta do 80 odsto.
Važno je da se većina oštećenja uzrokovana deficitom folne kiseline pojavljuje tokom prvih nekoliko nedelje trudnoće, pa je neophodno da se sa suplementacijom započne i pre začeća.
Multivitaminski preparati tokom trudnoće.
Multivitamin je kombinacija različitih vitamina i minerala, koji se obično uzimaju kao tablete. Neki multivitamini su posebno osmišljeni za trudnice. Ali oni nisu i ne mogu biti zamena za zdravu ishranu. Važno je da se hranite zdravo čak i ako uzimate multivitamine. Ako ste trudni, izbegavajte uzimanje multivitamina koji nisu namenjeni za trudnoću. U toku trudnoće, periodu posle porođaja i u vreme laktacije znatno su povećane potrebe za vitaminima i mineralima, jer organizam trudnice mora da zadovolji svoje potrebe, ali i da obezbedi dovoljne količine vitamina i minerala za pravilno formiranje, rast i razvoj ploda i bebe po rođenju.
Zbog toga se trudnicama i ženama koje doje preporučuje dodatak vitamina i minerala uobičajenoj ishrani, naravno uz konsutaciju sa ginekologom.

Ishrana tokom anemije u trudnoći
Crveno meso, riba i živinsko meso sadrže gvožđe. Crveno meso je najbogatije HEM gvožđem koje se najlakše iskorišćava. Postoje, naravno, i druge namirnice koji sadrže gvožđe, ali naše telo ne može da iskoristi više od 17% gvožđa od njih. Da bi se sprečila anemija u trudnoći ili izlečilo ovo stanje kada je još u ranoj fazi, buduća majka treba da u svoju ishranu doda gvožđe iz životinjskih proizvoda, kao što su različite vrste mesa, jer se to gvožđe najlakše apsorbuje. Namirnice kao što su mahunarke, suvo voće, mekinje, pahuljice i zeleno lisnato povrće sadrže gvožđe koje se teže apsorbuje, ali znače kao dopuna ishrani. Vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe iz vaših svakodnevnih obroka. Tako da bi mogli da pokušate da pijete sok od narandže uz obrok ili jedete voće i povrće bogato vitaminom C, kao što su brokoli, paprike ili kivi.
Suprotno ustaljenom mišljenju, spanać nije dobar izvor gvožđa. On sadrži materiju koja se zove oksalat, što čini da telo teže apsorbuje gvožđe iz njega. Pokušajte da ne pijete čaj i kafu uz obroke, jer i oni takođe otežavaju telu da apsorbuje gvožđe iz hrane koju jedete. Antacid lekovi koji smanjuju gorušicu imaju isti učinak.

Učestalost anemije tokom trudnoće
Prema SZO, učestalost anemije zbog deficita gvožđa kod trudnica kreće se od 21 do 80%. U suštini uvek postoje izuzeci, može se dogoditi kod trudnica koje sa zdavim higijensko dijetetskim navikama, sa dobrom fizičkom kondicijom izbegnu pojavu anemije ili makar ublaže njenu težinu.
Anemija posle porođaja.
Anemija posle porođaja može biti čest problem, potrebno je da žena uradi kontrolnu analizu krvne slike šest nedelja nakon porođaja, kada se i radi prvi pregled posle porođaja, kao što se to inače savetuje. Kada se javi konstantan osećaj umora i tromosti, to može biti pokazatelj nedostatka gvožđa i pojave anemije. Problem je u što porodilje retko posumnjaju baš u anemiju kada se ovako osećaju. Većina mama je umorno prvih meseci nakon porođaja i smatraju to normalnom pojavom.

Dojenje i anemija nakon porođaja
Anemija nije kontraindikacija za dojenje.Svi preparati protiv anemije koji su se koristili u trudnoći, se koriste i u periodu dojenja, u istim dozama kao i tokom trudnoće. Majka mora da vodi računa o ishrani, koristi terapiju i radi analize kako joj kaže lekar. Suplementi i preparati gvožđa koji trudnica koja ima anemiju uzima, ne prekidaju se nakon prođaja, već je potrebno da nastave sa njihovim korišćenjem sve do prve kontrolne posete. Lekar će odlučiti da li treba i dalje nastavljati terapiju.

Lažna anemija tokom trudnoće
Pojava ovog oblika nastaje zbog neujednačenog porasta pojedinačnih komponenti krvi. Činjenica je da tokom trudnoće, kao kompenzaciona reakcija, dolazi do povećanja obima krvi majke za 30-50%, ali uglavnom zbog plazme (tečnog dela krvi). Shodno tome, odnos zapremine krvnih ćelija (uključujući i crvene krvne ćelije koje sadrže hemoglobin) i tečnog dela krvi (plazme) pomera se ka drugom. Ovaj oblik anemije ne zahteva lečenje.

PRIMED 5 je prirodni preparat na bazi meda i lista koprive. PRIMED 5 se može koristiti kod:
anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
gastritisa bilo kog uzroka.

Prirodni aktivni sastojci proizvoda ispoljavaju blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje organizma, kao i kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Ne izaziva iritaciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa bilo kog uzroka.0