Bledilo-prvi znak anemije kod dece!

krevetUkoliko primetite da je vaše dete bledo, malaksalo brzo se zamara i ima povećanu sklonost ka infekcijama, postoji mogućnost da pati od nedostatka gvožđa. Od te „bolesti“ pati čak 40 odsto dece u Srbiji. Ovo stanje je veoma opasno jer može da odvede u anemiju
Simptomi
Nedostatak gvožđa u periodu rasta i razvoja deteta može negativno uticati na mentalni razvoj deteta. Stoga su smanjena koncentracije i pamćenje neki od pokazatelja mogućeg deficita gvožđa u organizmu. Nedostatak gvožđa prati i umor, glavobolja i bledilo, a javlja se i kao rezultat određenih hroničnih oboljenja.
Pored toga, deficit gvožđa u organizmu može dovesti do povećane apsorpcije teških metala za koje je poznato da su veoma toksični.
Najčešći uzroci
Povećane potrebe organizma za gvožđem: deca u periodu rasta i razvoja, trudnice, dojilje, žene u periodu menstrualnog ciklusa, nepravilna ishrana.
Hronične bolesti: krvarenje iz gastrointestinalnog trakta, pacijenti na dijalizi, krvarenje iz genitourinarnog trakta, plućna hemosideroza, intravaskularna hemoliza.
Lečenje
Nedovoljna količina gvožđa u organizmu je svakako veliki problem od koga pati čak 40 odsto populacije. Ali nadoknada gvožđa mora biti adekvatna uz preparat koji obezbeđuje pravilno doziranje gvožđa. Naime, i prevelika količina gvožđa može izazvati neželjene efekte u čovekovom organizmu. Visoke količine gvožđa u organizmu mogu dovesti do poremećaja ćelijskog metabolizma, srčanih i malignih oboljenja i mnoštva drugih poremećaja. Upravo zbog toga preporučuje se uzimanje manjih količina gvožđa tokom dužeg vremenskog perioda. Treba imati na umu da doze iznad 45 miligrama gvožđa dnevno mogu biti toksične. Stoga je preporuka da se za nadoknadu gvožđa koriste preparati kod kojih je dnevna doza usklađena sa dnevnom potrebom organizma za gvožđem.
Preporučena ishrana
Jedan od najčešćih uzroka nedostatka gvožđa u organizmu je nepravilna ishrana. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje crveno meso u ishrani kako bi sprečili ovaj deficit. Ostale namirnice koje tradicionalno smatramo dobrim izvorima gvožđa, kao što su spanać, kopriva, blitva, zelje, nemaju tako visok sadržaj gvožđa kao crveno meso.
Oprez u pubertetu
Pubertet je period u kome je povećana potreba organizma za gvožđem, posebno kod devojčica. Potrebno je da ishrana bude raznovrsna i da uključuje meso barem tri-četiri puta nedeljno, uz dosta zelenog povrća. Posebno je opasno uzimanje obroka na brzinu.
petica novaPrimed 5 feromed    je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepuri, na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe. Preporučuje se deci starijoj od tri godine, kao i odraslima u tretmanu anemije. PRIMED 5 obezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka. Dobro se apsorbuje iz creva, nema nikakvih neželjenih efekata, odlično se podnosi i za kratko vreme pokazuje svoje blagotvorne efekte u organizmu. Ovaj preparat sadrži u sebi gvožđe iz prirodnih izvora koje je potpuno neškodljivo, čak i u većim količinama i nije moguće prekoračiti dozu.