Fibrinogen u krvi

Krvno zrnceFibrinogen je protein koji se proizvodi u organizmu i igra vrlo važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi. Normalan nivo fibrinogena u krvi je između 2 i 4 g/l krvi. Kada dođe do povrede fibrinogen omogućava formiranje ugrušaka i tako sprečava veliki gubitak krvi. On je vrlo važan jer bi u njegovom nedostatku i male povrede bile opasne po život.

Nasuprot ovome velika količina fibrinogena u telu može izazvati stvaranje neželjenih ugrušaka koji mogu voditi nastanku srčanog ili moždanog udara. Višak fibrinogena može učiniti krv gušćom i usporiti protok, a tako i dovod kiseonika i hranljivih materija do ćelija u organizmu. To dovodi do umora, bolova u mišićima i gubitka pamćenja.

Jasno je kako visok nivo fibrinogena dovodi do hroničnih zdravstvenih problema. Postoji nešto što možemo uraditi kako bismo normalizovali nivo fibrinogena u krvi. Mere za normalizaciju fibrinogena bi bile:

  • Kontrola šećera u krvi jer dijabetičari imaju mnogo veći rizik od srčanog i moždanog udara. Ovaj rizik nastaje iz više razloga, a povišen fibrinogen je jedan od njih.
  • Redovna fizička aktivnost dovodi do poboljšanja krvotoka a time se smanjuje količina fibrinogena koja cirkuliše.
  • Maslinovo ulje u ishrani pomaže u snižavanju nivoa fibrinogena.
  • Omega tri masne kiseline a posebno riblje ulje, povoljno utiču na nivo fibrinogena u krvi i smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Za najbolji efekat doza je 1000mg EPA i DHA dnevno.
  • Normalizacija nivoa homocisteina koji je nusprodukt metabolizma proteina . Povećanje homocisteina u krvi dovodi i do povećanja nivoa fibrinogena. U tom slučaju preporučuju se dodaci ishrani koji sadrže određene vitamine kao što su vitamin B12, vitamin B6, folna kiselina i trimetilglicin (TMG).
  • Vitamin C može pomoći kod normalizacije fibrinogena, a preporučuje se količina od 2000mg dnevno vitamina C.