Zbog čega nam je potrebno gvožđe?

Stalno se osećate umorno, bez obzira na to koliko odmarate u toku dana?

Bledi ste, neraspoloženi, čini vam da se ne možete popeti ni na prvi sprat zgrade, a da se ne umorite?

Kao jedan od mogućih i vrlo čestih uzroka ovakvih simptoma jeste nedostatak gvožđa.

Nedostatak gvožđa je jedna od najčešćih nutritivnih deficijencija širom sveta. Iako je učestalost veća u nerazvijenim zemljama, usled nedovoljno raspoložive hrane, i u zemljama koje su ekonomski razvijenije postoji značajan procenat osoba sa nedostatkom gvožđa. Razlog za to je uglavnom loša ishrana sa upotrebom namirnica siromašnih gvožđem.

Koja je uloga gvožđa u našem organizmu?

Osnovna uloga gvožđa u organizmu jeste vezivanje molekula kiseonika na način koji omogućava nesmetano prenošenje krvotokom. Gvožđe se nalazi u sastavu hemoglobina, a hemoglobin je sastavni deo eritrocita, crvenih krvnih ćelija. Količina raspoloživog gvožđa utiče na pravilno stvaranje hemoglobina i eritrocita. Tako, ukoliko postoji nedostatak gvožđa, vremenom će doći do smanjenog stvaranja hemoglobina, a zatim i eritrocita.

Kako da sprečimo nedostatak gvožđa?

Gvožđe je jedan od nutrijenata koji je zastupljen u velikom broju namirnica, tako da bi, teorijski, trebalo da bude vrlo lako da se unese u dovoljnoj količini. Međutim, u praksi to izgleda drugačije. Pre svega, moderan način ishrane podrazumeva upotrebu velike količine prerađene hrane sa velikim sadržajem veštačkih sastojaka. Ove namirnice su uglavnom siromašne svim nutrijentima, pa pored nedovoljno gvožđa, organizam ne dobija ni druge potrebne nutrijente.

Ono što se svakako mora preporučiti jeste redovna, raznovrsna ishrana, sa dovoljnom količinom namirnica koje su bogate svim važnim hranljivim materijama. Kada se radi o gvožđu, posebno se preporučuje upotreba namirnica životinjskog porekla: meso, jaja, džigerica, zato što se u ovim namirnicama gvožđe nalazi u obliku koji se najlakše apsorbuje u crevima.

Kao prirodan izvor gvožđa preporučujemo upotrebu PRIMED 5 preparata.

primed 5 feromedPRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i koprive. Redovnom upotrebom obezbeđuje pravilan dnevni unos gvožđa, izgradnju hemoglobina i eritrocita.

Preporučuje se u slučaju anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa.

PRIMED 5 se može upotrebljavati neograničeno, bez neželjenih efekata.

Poručite PRIMED 5!

Više o PRIMED 5 pročitajte na sledećoj stranici: http://primed5.anemija.rs/