Anemija kod sportista

Anemija kod sportistaSportisti su osetljiviji na posledice koje nastaju usled nedostatka gvožđa jer su njihove sportske performanse direktno zavisne od transporta kiseonika do mišićnih ćelija. Crvena krvna zrnca, hemoglobin i mioglobin, koji se nalazi u mišićima, odgovorni su za transport kiseonika i bez adekvatnih nivoa gvožđa ne mogu pravilno funkcinisati.

Kod sportista manjak hemoglobina, nastao ka posledica nedostatka gvožđa, rezultuje gubitkom mišićne snage i izdržljivosti.

Smanjene zalihe gvožđa pogađaju aerobne treninge , što uzrokuje gubitak energije, pojačava se mišićni zamor i javljaju se grčevi.

Sportisti pod povećanim rizikom su žene sportisti i atletičari.

Uzroci pojačanog gubitka gvožđa kod sportista su:

 • neadekvatan unos gvožđa putem namirnica – razvija se kod osoba čiji jelovnik ne sadrži crvena mesa
 • povećana potreba za gvožđem – tokom napornih treninga povećava se potreba za kiseonikom, stimuliše se proizvodnja crvenih krvnih zrnaca u čiji sastav ulazi gvožđe. Takođe dolazi do povećanja mišićne mase i mioglobina za čiju izgradnju je neophodno gvožđe
 • veliki gubitak gvožđa – gubitak krvi tokom povreda ili mesečnog ciklusa(kod žena); tokom trčanja na tvrdoj podlozi ili u neudobnim patikama dolazi do oštećenja crvenih krvnih zrnaca u stopalima
 • putem znoja
 • povećana upotreba aspirina i antiinflamatornih lekova u cilju redukcije upale i bolova, ometa adekvatnu apsorpciju gvožđa

Metabolizam gvožđa se razlikuje kod sportista u odnosu na osobe koje se ne bave aktivno sportom.

Usled uvećanja mišićne mase javlja se i povećana potreba za gvožđem, jer ono ulazi u sastav mioglobina, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje mišićne ćelije.

Sportisti koji zbog boljih performanisi moraju održavati nižu telesnu težinu (gimnastičari,maratonci, baletski igrači), podložniji su izraženijem nedostatku gvožđa, kao i sportisti vegetarijanci, jer se iz biljnih namirnica slabije apsorbuje gvožđe.

Kod sportista je slabija apsorpcija svih hranljivih sastojaka, jer se zbog ubrzanog rada creva hrana kraće zadržava u crevima.

Simptomi anemije kod sportista:

 • smanjena izdržljivost
 • hronični umor
 • visoka srčana frekvencija
 • manja snaga
 • češće povrede
 • vraćanje bolesti
 • smanjen interes za treniranje
 • iritabilnost
 • slab apetit
 • visoka incidenca i trajanje prehlada i infekcija

Slični simptomi javljaju se i kod prekomernog treniranja, te je bitno ne pomešati dijagnoze. Najsigurnije je ustanoviti nivo gvožđa u krvi. Od prvih mera za rešavanje ovog problema savetuje se korigovanje ishrane. Ako to ne pomogne ili je deficit veliki, prelazi se na suplemente, koje treba uzimati samo po savetu lekara.

Preporuke nadoknade gvožđa za sportiste

Za žene i tinejdzerke neophodno je 15 miligrama gvožđa dnevno. Profesionalnim sportistima su neophodne veće količine.

Gvožđe se nalazi kako u namirnicama životinjskog, tako i u namirnicama biljnog porekla, samo što je iskoristljivost gvožđa veća iz namirnica životinjskog porekla. Stoga se preporučuje crveno meso, riba ili životinjska jetra.

Preporučuje se spremanje hrane u posuđu od livenog gvožđa i bolja absorpcija gvožđa se postiže ukoliko se smanji upotreba čajeva i kafe. Cink i kalcijum smanjuju absorpciju gvožđa. Sa druge strane, citrusno voće i vitamin C pospešuje absorpciju gvožđa.

Dakle najbolji izvor gvožđa čine crvena mesa, gvožđem bogate žitarice, orasi i leguminoze u kombinaciji sa hranom bogatom vitaminom C.

Preporučujemo prirodno rešenje za anemiju

primed-5-feromed

Primed 5 feromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepuri, na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe.

PRIMED 5 obezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca. Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka.

Dobro se apsorbuje iz creva, nema nikakvih neželjenih efekata, odlično se podnosi i za kratko vreme pokazuje svoje blagotvorne efekte u organizmu