Najčešći uzročnici gastritisa!

Da li često osećate bol, žgaravicu, osećaj težine u želucu? Uzrok ovakih tegoba je najčešće gastritis ili upala želudačne sluzokože.
Lekovi i bakterija Helicobacter pilori najčešći uzročnici.
Gastritis je upala želudačne sluznice, koja često nastaje usled upotrebe nesteroidnih protivupalnih lekova (antireumatici, brufen, lekovi protiv bolova i upala), ali i kod svih onih koji duže vremena upotrebljavaju više lekova. Da bi se smanjili štetni efekti uzimanja lekova njih treba uzimati posle jela ili tokom jela.
Međutim, vrlo često javljaju se i slučajevi obolevanja od gastritisa usled infekcije bakterijom Helicobacter pilori. Tako da je najbolje u slučaju pojave bolova u želucu potražiti pomoć i savet lekara.
Hrana koja je dobra za gastritis
Prva pomoć kod gastritisa je unošenje fermentisanih mlečnih proizvoda u ishranu. U jogurtu su prisutne na hiljade mlečnih bakterija koje u procesu vrenja stvaraju mlečnu kiselinu, a na nivou creva podstiču stvaranje zdrave bakterijske flore.
Međutim, nisu sve osobe koje imaju gastritis sposobne da uzimaju kiselo mlečne proizvode, jer im to izaziva kiselinu ili mučninu. U tom slučaju, dijeta za gastritis mora biti bazirana na barenom povrću.
Češći i manje obilni obroci
Gastritis zahteva od pacijenta da se hrani umereno, da jede malo i često. Kod gastritisa nema prejedanja i obilnih obroka. Voda se pije uvek 20 minuta pre jela, a ne tokom ili nakon obroka. Izbegavati grickanje među obrocima.
Namirnice koje su preporučljive
Idealno bi bilo da osoba posti na vegetarijanskoj hrani, a ove namirnice se preporučuju:
Ananas, artičoka, badem, bakalar, banana, belo meso, cvekla, đumbir, fermentisani mlečni proizvodi, ječmena kafa (Cikorija), kopriva, rompir, kupusnjače, lisnato zeleno povrće, maslinovo ulje, palenta, plava riba, radič, soja, sočivo, sveži kravlji sir, testenina, tofu sir (sojin sir), Špargla, čaj od belog sleza, kičice, slatkog korena.
Izbegavati sledeće namirnice.
Agrumi ili citrusno voće (limun, pomorandža, grejp), Alkohol (žestoka pića, vino, pivo, likeri), Čokolada, Crni hleb, Grickalice, Jagoda, Školjke kamenice, Kafa, Kocka za supu, Koncentrat paradajza, Kečap, Loj i mast, Med, Mladi luk, Sirće, Paprika, Voćni sokovi.
Suština ishrane kod gastritisa je da se pruži prilika sluznici želuca da se oporavi i regeneriše. Treba napomenuti da je proces saniranja sluznice želuca dugotrajan i da traje par meseci, pa treba biti pažljiv i uporan.
Primed 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i koprive.
PRIMED 5 se preporučuje kod:
anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
gastritisa bilo kog uzroka.