Sve važne funkcije gvožđa.

Gvožđe je neophodno za održavanje života. Bez njega ne bi bila moguća proizvodnja hemoglobina, odnosno crvenih krvnih zrnaca, mioglobina koji predstavlja najbrži izvor kiseonika za mišiće, ali i nekih enzima, kao što su citohromi koji obezbeđuju ćelijsko disanje. Osim toga, gvožđe potpomaže rast, čini da organizam bude otporan na bolesti, sprečava nastanak zamora, održava koncentraciju i daje mentalnu svežinu i budnost. Ulazi i u sastav takozvanih enzimskih sistema koji u jetri razgrađuju lekove i toksine, učestvuje u stvaranju enzima za proizvodnju neurotransmitera, supstanci sličnih hormonima.
Sve važne funkcije gvožđa
Gvožđe učestvuje i u sintezi hormona štitne žlezde, ali i u sintezi ATP-a, osnovnog energetskog molekula koji omogućava organizmu da opstane. Ipak, glavni razlog zbog kojeg nam je gvožđe neophodno je taj što prenosi kiseonik svim ćelijama, jer ulazi u sastav hemoglobina, supstance koja se nalazi u crvenim krvnim zrncima. Da bi se ovo bolje razumelo, važno je reći da se u obliku hemoglobina nalaze dve trećine gvožđa u našem organizmu. Ukoliko nema dovoljno gvožđa, telo nema dovoljno kiseonika koji se prenosi crvenim krvnim zrncima, odnosno eritrocitima. Nedostatak kvalitetnih eritrocita usled nedostatka gvožđa manifestuje se kao sideropenijska mikrocitna anemija.
Simptomi nedostatka gvožđa
Zbog toga što telo ne dobija dovoljno kiseonika jer nema dovoljno gvožđa, javljaju se osećaj umora, pospanost, glavobolja, smanjena koncentracija. Ispoljavaju se i nervoza praćena razdražljivošću, ubrzan srčani rad, hladne ruke i noge… Deficit se odražava i na imuni sistem i smanjenu sposobnost odbrane od infekcija. Ozbiljan nedostatak gvožđa u trudnoći može da dovede do povećanog rizika od prevremenog porođaja ili rađanja bebe sa niskom telesnom težinom. Da gvožđa nema dovoljno može da se prepozna i po izmenjenoj koži, pojavi pukotina na uglovima usana i jeziku, što može da dovede do teškoća pri gutanju. Vidljive su i promene na noktima koji postaju krti, a i kosa počinje sve više da opada. U težim slučajevima može doći i do atrofije mišića i sluzokože.
Situacija kada treba povećati unos gvožđa.
Potrebe za gvožđem posredstvom dijetetskih izvora ili suplemenata mogu da se povećaju za vreme trudnoće, dojenja, kod sportista koji imaju povećanu potrebu za svim nutrijentima, a posebno za gvožđem zbog povećane mišićne mase. Mogu da se povećaju i kod ljudi koji su na strogoj vegetarijanskoj ishrani, kod obolelih sa bubrežnom insuficijencijom ili koji su na dijalizi, kod osoba sa čirom na želucu koji krvari, onih koje imaju ulcerozni kolitis ili Kronovu bolest… Više gvožđa treba da unose i svi oni koji prekomerno fizički rade, jer intenzivna fizička aktivnost može da uništi eritrocite.
Faktori koji utiču na iskoristljivost gvožđa u organizmu.
Na iskoristljivost utiče pun ili prazan želudac, kiselost želudačnog soka, ali i krvna grupa. Ustanovljeno je da osobe sa krvnom grupom A imaju slabiju moć iskorišćavanja gvožđa zbog slabije želudačne kiseline, zbog čega je posledično čak 80 odsto ovih osoba anemično ili ima marginalni deficit gvožđa. Iskoristljivost gvožđa kod pojedinih namirnica biljnog porekla takođe je izuzetno niska, čak ispod dva procenta, kao što je to u slučaju spanaća i sočiva koji obiluju fitatima. Ali je zato visoka iskoristljivost iz šargarepe, krompira i brokolija. Međutim, da bi iskoristljivost biljnih namirnica bila što bolja treba kombinovati one bogate vitaminom C i gvožđem. Takođe, ne treba zanemariti podatak da je najveća apsorpcija gvožđa iz mesa, živine ili ribe.
Prirodni izvori gvožđa.
Gvožđem su najbogatiji crveno meso, džigerica, jezgrasti plodovi i različito zeleno lisnato i drugo povrće.  Njegovoj dobroj resorpciji pomažu vitamin C i vitamini B kompleksa, folna kiselina i minerali bakar, kobalt i mangan. Ali zato, s druge strane, resorpciju otežavaju kafa i čaj zbog tanina, mleko, jaja, žitarice, kao i konzervansi zbog fosfata i fitata.
PRIMED 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i koprive.
RIMED 5 se preporučuje kod:
anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
gastritisa bilo kog uzroka