Reumatoidni artritis i anemija

Reumatoidni artritisVeliki deo populacije boluje od reumatoidnog artritisa. Većina zna da ti ljudi imaju problem sa bolnim i otečenim zglobovima, ali mnogi ne znaju da čak 30 – 60 % obolelih ima i anemiju. Kod osoba sa reumatoidnim artritisom (RA) bitno je prepoznati i lečiti anemiju, kako bi se pacijenti bolje osećali i čak ublažili simptome ove bolesti. Studije su pokazale da se korigovanjem anemije, redukuje i oticanje zglobova, povećava mišićna snaga i celokupna energija i vitalnost.

Šta uzrokuje anemiju u reumatoidnom artritisu?

  • Hronična inflamacija – uzrok je anemije u 2/3 obolelih od RA. Hronična upala smanjuje stvaranje eritrocita. Zapaljenske ćelije stvaraju male proteine koji ometaju pravilno iskorišćavanje gvožđa i utiču na produkciju eritropoetina, hormona zaduženog za pravilan razvoj eritrocita.
  • Deficit gvožđa –manji broj pacijenata sa RA ima anemiju zbog nedostatka gvožđa. U najvećem broju slučajeva anemija se razvija kao posledica krvarenja iz gastrointestinalnog trakta (čir na želucu, polipi u debelom crevu…), pojačanog menstrualnog krvarenja…  Krvarenje može da nastane kao posledica lekova koji se koriste u terapiji RA (nesteroidni antiinflamatorni lekovi, prednizon i drugi).

U tretmanu anemije u reumatoidnom artritisu najvažnije držati inflamaciju pod kontrolom redovnom upotrebom antiinflamacione terapije. Bitno je voditi računa i o kvalitetu života uopšte:

  • Pravilna ishranaantiinflamatorna dijeta (mnogo svežeg povrća, voća, ribe i morskih plodova, integralnih žitarica, zdravih ulja uz obaveznu svakodnevnu upotrebu djumbira, kurkume i drugih dodataka koji imaju snažno antizapaljensko delovanje)
  • Redovna fizička aktivnost
  • Redukovanje stresa
  • Podrška i razumevanje okoline

PRIMED 13 kordiceps je prirodni preparat na bazi meda i lekovite gljive kordiceps. Kordiceps je gljiva koja ima svojstva prirodnog leka sa najširim, ikada poznatim spektrom delovanja. Imunomodulatorni efekat ove gljive se zasniva na tome da ona menja imuni odgovor kod obolelih. Kod osoba sa hiperfunkcijom imunog sistema, kao što je slučaj sa reumatoidnim artritisom, kordiceps smanjuje aktivnost belih krvnih zrnaca koji su odgovorni za upalne procese. Ujedno kordiceps ima svojstvo da povećava broj crvenih krvnih zrnaca, čime doprinosi bržem korigovanju anemije.  Kombinacija ovog preparata sa preparatom PRIMED 5 feromed koji je bogat izvor gvožđa i drugih antiupalnih supstanci, omogućava odličnu kontrolu reumatoidnog artritisa, smirivanje inflamacije i lečenje anemije.