Kako se izboriti sa gastritisom!

Anemija


Borba sa gastritisom zavisi od toga da li je u pitanju akutni ili hronični gastritis u pogoršanju, ili je u pitanju hronični van pogoršanja.

Akutni gastritis ili hronični gastritis

U prvom slučaju, kada je u pitanju akutni gastritis ili hronični gastritis u pogoršanju, bolest će vas sama navesti da se javite lekaru:

  • bolovi u gonjem delu stomaka,
  • mučnina,
  • povraćanje,
  • nadutost trbuha.

Bolovi su jaki i mogu ličiti na bol kod srčanog udara ili gastroezofagealne refluksne bolesti (kada želudačna kiselina ulazi u jednjak). Može se desiti i suprotno – da je srčani udar u toku , a vi mislite da je napad gastritisa. Nemojte oklevati i javite se lekaru.

U drugom slučaju, u pitanju su stalne smetnje prilikom uzimanja hrane ili nakon dužeg perioda neunošenja hrane:

  • bol,
  • mučnina,
  • nadimanje,
  • ponekad povraćanje.

Osobe koje pate od hroničnog gastritisa vremenom nauče da izbegavaju faktore koji pogoršavaju bolest: stres, neki lekovi, određena vrsta hrane, ne prejedaju se i ne gladuju. Zatim nauče da jedu polako i pomalo a češće, da uzimaju hranu koja im prija, a to su uglavnom: jogurt, mlad sir, kuvana, pasirana šargarepa i pirinač, kuvani krompir.

Nekada kašičica ulja, pavlake i mladog kajmaka, ublaži tegobe. To je zato što mast smanjuje kontrakcije (grčenje) želuca, pa tako smanjuje bolove. Bitno je da ta mast ne bude pržena, jer ako je pržena njena kiselost je veća, pa će nadražiti sluzokožu želuca.

Sveže voće i povrće uglavnom ne prija, zbog celuloze koja mehanički nadražuje sluzokožu već oštećenu zapaljenjem. Zato treba praviti sveže sokove od voća i povrća i/ili unositi vitamine i minerale kroz dodatke ishrani. Hranu ne pržiti, bolje dinstati ili kuvati. Zatim možete koristiti neke čajeve za koje znate da vam prijaju.

U modernoj medicini koriste se razni lekovi, koje ne treba uzimati na svoju ruku (antacidi, H2-blokatori, inhibitori protonske pumpe). Zatim, koriste se probiotici za zaštitu sluzokože celog sistema za varenje, jer zapaljena sluzokoža je oštećena i podložnija napadu patogenih bakterija.

U narodnoj medicini koristi se pelin za ublažavanje želudačnih tegoba nastalih zbog viška želudačne kiseline. Najbolje je posavetovati se sa lekarom oko kombinovanja moderne i narodne medicine.

Preparat Primed 5 feromed povoljno deluje na varenje hrane i pomaže otklanjanju simptoma koji prate gastritis

petica novaPrimed 5 feromed  napravljen po proverenoj recepuri, na bazi meda i lekovitog bilja koje potpomaže regeneraciju oštećene sluzokože želuca.

Njegovi potpuno prirodni sastojci se dobro apsorbuju iz creva i za kratko vreme pokazuju svoje blagotvorne efekte u organizmu.

Preparat Primed 5 feromed povoljno deluje na varenje hrane i pomaže otklanjanju simptoma koji prate gastritis, odnosno zapaljenje sluzokože želuca izazvano različitim faktorima, uključujući i infekciju bakterijom Helicobacter pylori.