Anemija kod dece i adolescenata

Deca i adolescenti, usled izraženog rasta i razvoja, spadaju u kategoriju stanovništva sa povećanim rizikom za razvoj anemije. To se objašnjava ubrzanim rastom i razvojem, koji, ukoliko nije praćen adekvatnim unosom gvožđa, još u ranom periodu razvoja deteta može dovesti do poremećaja u stvaranju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca (eritrocita).

Povećan rizik za anemiju u detinjstvu imaju:

  • bebe koje se hrane samo majčinim mlekom, posebno nakon 6 meseci starosti,
  • bebe na ishrani formulom koja nije obogaćena gvožđem,
  • deca koja piju samo kravlje mleko (kravlje mleko je siromašno gvožđem)

Najbolji način za optimalni unos gvožđa trebalo bi da bude raznovrsna ishrana. Upotreba suplemenata savetuje se samo u slučaju da putem ishrane nije moguće obezbediti dovoljno gvožđa. Pored gvožđa, neophodno je obratiti pažnju da namirnice sadrže i druge elemente za normalno stvaranje eritrocita: vitamin B12, folnu kiselinu, vitamin C.

U današnje “moderno” vreme, najveći broj tinejdžera, srednjoškolaca i studenata hrani se “brzo”. Brza hrana dominira u jelovniku, a većina ove hrane ne samo da ne sadrži dovoljno nutrijenata, već uglavnom sadrži koncentrovane šećere, glukozno-fruktozni sirup, trans-masti, veštačke aditive i druge materije koje dugoročno gledano mogu imati i negativne posledice po zdravlje.

Devojčice, nakon menarhe (prva menstruacija) imaju još veći rizik u odnosu na dečake, usled gubitka krvi svakog meseca tokom menstrualnog ciklusa.

Osnovni način prevencije anemije je svakako odgovarajuća ishrana. Kada ishranom nije moguće obezbediti dovoljan unos gvožđa, savetuje se unos suplemenata.

Od prirodnih preparata, povoljno dejstvo, a bez neželjenih efekata pokazuje PRIMED 5 Feromed. PRIMED 5 je prirodna formula na bazi meda i lekovitog bilja, bez konzervansa, veštačkih boja i drugih aditiva. Više informacija o PRIMED 5 prirodnom preparatu možete naći na sledoj stranici: http://primed5.anemija.rs/