Anemija kao simptom intolerancije na gluten

celijakijaAnemija je često jedan od simptoma koji prate celijakiju. Zašto je to tako?
Anemija može nastati iz više razloga. Kod takozvanih nutritivnih anemija, postoji nedostatak jednog ili više gradivnih elemanata neophodnih za normalno stvaranje eritrocita. Nedostatak može biti uzrokovan nedovoljnim unosom ovih hranljivih materija, ili nedovoljne apsorpcije u crevima, usled oštećenja ili postojanja zapaljenskog procesa.
Celijakija nastaje usled intolerancije na gluten, prisutan u žitaricama (pšenica, ječam, raž,…) i praćena je inflamacijom u zidu creva. Oštećena sluzokoža creva otežava procese varenja i apsorpcije hranljivih sastojaka iz hrane. Blagi oblici intolerancije na gluten nekada se teško dijagnostikuju, usled prisustva nespecifičnih simptoma, ali hronični zapaljenski proces u crevima svakako je praćen poremećajem apsorpcije nutrijenata. To može dovesti do različitih poremećaja, uključujući i anemiju.

Kod nekih oblika anemije, kao što je anemija zbog nedostatka gvožđa (sideropenijska anemija), kada nije moguće sa sigurnošću naći pravi uzrok gubitka gvožđa i pored odgovarajuće suplementacije, postoji mogućnost da je u osnovi problema upravo intolerancija na gluten.

Neki od pacijenata sa hroničnom sideropenijskom anemijom, bez gastrointestinalnih (GIT) manifestacija, u laboratorijskim nalazima mogu biti pozitivni na prisustvo antitela specifičnih za celijakiju. Kod pacijenata sa hroničnom sideropenijskom anemijom i  GIT poremećajima, još je veći broj pozitivnih laboratorijskih analiza na celijakiju.

Celijakija se, na sreću, u današnje vreme veoma retko javlja u potpuno razvijenom obliku. Potpunim isključenjivanjem iz ishrane namirnica koje sadrže gluten, simptomi poremećaja rada digestivnih organa se potpuno povlače.