Fizička aktivnost i anemija

126364519Anemija je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema, kako kod dece, tako i kod odraslih. Bez obzira na uzrok nastanka, većina anemija se karakteriše istim simptomima. Intenzitet simptoma, sa druge strane, može značajno varirati, u odnosu na stepen izraženosti anemije.

Fizička aktivnost, posebno jačeg intenziteta i trajanja je dobar način da se zapazi da u organizmu postoji neki problem.

Kod anemije, mnogo brže dolazi do zamaranja, čak i kod manje intenzivnih vežbi ili u toku aktivnosti za koje ne bi očekivali da brzo dovode do zamaranja.

Može postojati i osećaj slabosti, vrtoglavice, iritabilnosti, depresije i osećaj nedostatka vazduha. Takođe, često se javljaju i bleda prebojenost kože i vidljive sluzokože, hladni ekstremiteti, glavobolja i “lupanje” srca.

Sideropenijska anemija

Kada je sideropenijska anemija u pitanju (anemija koja nastaje usled nedostatka gvožđa), intenzivna fizička aktivnost je poseban problem. Naime, bavljenje intenzivnim fizičkim aktivnostima može povećati dnevne potrebe za gvožđem za 1-2 mg. Takođe, u toku intenzivnog i dugotrajnog trčanja, u krvnim sudovima tabana povećano je mehaničko oštećenje eritrocita, koje može doprineti težini kliničke slike anemije.

Dakle, ukoliko imate anemiju, vodite računa o fizičkoj aktivnosti. Naravno da ne treba prestati sa vežbanjem, ali intenzitet i dužinu vežbanja bi trebalo prilagoditi opštem zdravstvenom stanju i mogućnostima organizma.

Za tretman anemije preporučujemo upotrebu preparata na bazi kristalisanog meda i koprive

primed-5-feromed

Veoma je važno prepoznati i blagovremeno tretirati sideropenisku anemiju. Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti u tretmanu sideropenijske anemije, preporučujemo PRIMED 5 Feromed preparat.

PRIMED 5 je preparat na bazi kristalisanog meda i koprive. Svakodnevnom upotrebom obezbeđuje optimalnu količinu gvožđa, neophodnu za pravilnu izgradnju hemoglobina i eritrocita.

Nema nikakvih neželjenih efekata ni nakon dugotranog korišćenja.