Poremećaj mentalnog zdravlja i anemija

depresijaRazna medicinska stanja, uključujući anemiju, mogu uticati na mentalno zdravlje.
Anemija se karakteriše smanjenom sposobnošću snabdevanja ćelija i organa kiseonikom, usled nedostatka nekog od činioca koji utiču na stvaranje ili funkciju crvenih krvnih ćelija.

Anemija se može manifestovati simptomima poremećaja mentalnog zdravlja kao što su hroničan umor, vrtoglavica, glavobolja, oslabljena koncentracija. Takođe, anemija može imati simptome zajedničke sa nekim mentalnim poremećajima. Kada se uporede simptomi depresije i anemije, mogu se videti neke zajedničke pojave: nedostatak energije, pospanost, poremećaj sna. Anemija i anksioznost takođe imaju slične simptome. Ubrzan rad srca i nesvestica se nekada teško razlikuju od simptoma anksioznosti i napada panike.
Anemija čak može ometati oporavak pacijenata zavisnih od alkohola ili narkotika. Osećaj umora, manjak energije, drhtavica i nesvestica i lupanje srca može navesti osobu na ponovno uzimanje narkotika sa stimulativnim dejstvom, ili alkohola, radi smirivanja nervoze.

Kod žena sa obilnim menstrualnim ciklusom u nekim slučajevima može doći do pojave anemije usled stalnog gubitka gvožđa putem menstrualnog krvarenja. Uzimajući u obzir ovaj podatak, može se reći da je opravdano kod žena sa simptomima depresije uraditi jednostavnu analizu krvi, kojom se isključuje ili potvrđuje potencijalno prisutna anemija.

PRIMED 5 je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi kristalisanog meda i koprive. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Jedna kašičica preparata kao dodatak ishrani je dovoljna da upotpuni rezerve gvožđa i pomogne u tretmanu anemije kao posledice nedostatka ovog elementa.