Anemija usled nedostatka folne kiseline
Folna kiselina pripada kompleksu B vitamina I učestvuje u produkciji crvenih krvnih ćelija – eritrocita.
Nizak nivo folne kiseline (tzv. folati) u organizmu onemogućava normalnu produkciju eritrocita što vodi u anemiju.
Uzroci anemije usled nedostatka folne kiseline:
– Nedovoljno konzumiranje namirnica bogatih folatima
- Siromašna ishrana – beskućnici, alkoholičari, starije osobe koje se ne hrane pravilno
- Vegeterijanska ishrana
- Anoreksija nervosa
- Povećana potreba za folnom kiselinom
- Trudnoća – folna kiselina je neophodna za pravilan razvoj fetusa, posebno kičmene moždine I mozga
- Bolesti krvi – kod obolelih od hemolitičke I srpaste anemija pojačano se troši folna kiselina u organizmu
- Bolesti koje izazivaju ubrzan rast ćelija, kao što su leukemije I psorijaza
- Stanja I oboljenja sa ubrzanim metabolizmom (npr. hipertireoidizam) – kod ovakvih stanja brže se troše zalihe folata nego što se nadoknađuju putem normalne ishrane
– Neadekvatna apsorpcija folata
- Preterana konzumacija alkohola povećava količine folata koje se gube urinom
- Ozbiljna oštećenja bubrega – osobe na hemodijalizi su podložnije većem gubitku folata
- Poremećaj gastrointestinalnog trakta – bolesti creva (npr. celijačna bolest) oštećuju sposobnost sluznice da apsorbuje folate
– Pojedini lekovi
- Metotrexat – uzima se kod nekih malignih oboljenja I reumatskih bolesti
- Dugotrajna upotreba pojedinih antibiotika
- Lekovi za suzbijanje epileptičkih napada
- Kontraceptivna terapija
Namirnice bogate folnom kiselinom: zeleno lisnato povrće, koren povrća, džigerica, meso organa (bubrezi), mleko, jaje, suvi pasulj, grašak, kikiriki, pšenične klice, čitavo zrno, tunjevina, ostrige, losos, bob, paradajz, spanać, pekarski kvasac, asparagus, prokelj.