9 najčešćih simptoma anemije

anemijaAnemija je stanje u kome postoji nedovoljan broj funkcionalnih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) ili hemoglobina u krvi. Osnovna uloga eritrocita i hemoglobina je prenošenje kiseonika do svih tkiva i organa u telu. Bez dovoljno kiseonika, ćelije i tkiva trpe (“gladuju”) što se manifestuje tipičnim simptomima anemije.

Najčešći simptomi anemije

  1. Umor je najčešći simptom anemije. Prisutan je kod svih vrsta anemije, kao posledica nedostatka kiseonika. I pored dovoljno sna, prisutan je stalan osećaj umora i malaksalosti.
  2. Manjak koncentracije posledica fizičkog i mentalnog zamora, opet kao rezultat smanjene količine kiseonika koji se doprema u vitalne organe i mišiće. Smanjena moć koncentracije smanjuje produktivnost u radu, a utiče i na obavljanje drugih svakodnevnih aktivnosti.
  3. Nesvestica nastaje kao posledica nedovoljnog snabdevanja mozga kiseonikom. U slučaju veoma izražene anemije, ponekada može doći i do gubitka svesti.
  4. Osećaj nedostatka vazduha i ubrzano disanje nastaje usled nedovoljnog broja funkcionalnih eritrocita i stalnog osećaja organizma da mu fali kiseonik. Zbog toga, naše telo pokušava da ubrzanim disanjem obezbedi veću količinu kiseonika.
  5. Ubrzan rad srca je takođe čest simptom, posebno kod izražene anemije. Opet, zbog nedostatka kiseonika na periferiji, srce pokušava ubrzanjem rada da nadomesti ovaj nedostatak. Posebno je izraženo ubrzanje srčanog rada u toku fizičke aktivnosti.
  6. Bledilo kože i vidljivih sluzokoža nastaje zbog nedovoljno sritrocita u cirkulišućoj krvi. U koži se nalazi ogroman broj sitnih krvnih sudova i kapilara kroz koje protiče krv, i to je razlog zašto nam je koža u normalnim okolnostima topla i nežno ružičaste boje.
  7. Suvi i lomljivi nokti se mogu javiti kao jedan od simptoma anemije. Anemija nije jedini uzrok promene kvaliteta noktiju, ali svakako se savetuje da se uzme u obzir potencijalno prisustvo anemije.
  8. Grčevi u nogama nastaju zbog nedovoljnog snabdevanja mišića kiseonikom. Posebno su izraženi u toku vežbanja.
  9. Nesanica koju neki od pacijenata prijavljuju može biti posledica udruženog prisustva sindroma nemirnih nogu, koji onemogućava normalno uspostavljanje sna.

U zavisnosti od uzroka anemije, neophodno je blagovremeno otpočeti tretman, kako bi se izbeglo pogoršanje postojećih simptoma, i preveniralo teže oštećenje zdravlja.

U slučaju anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, koja je najčešća nutritivna deficijencija, savetuje se nadoknada gvožđa, ishranom, ili češće, upotrebom suplemenata gvožđa. Od prirodnih suplemenata, preporučujemo upotrebu PRIMED 5 preparata. PRIMED 5 je potpuno prirodan preparat koji pokazuje odlične rezultate u tretmanu anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, bez neželjenih efekata.