Nedostatak vitamina B12

Vitamin B12Vitamin B12 je neophodanza pravilan razvoj crvenih krvnih ćelija i nervnih ćelija. Usled dugotrajnog nedostatka ovog vitamina razvija se megaloblastna anemija. Eritrociti, koje stvara koštana srž  u nedostatku vitamina B12, su veliki, nepravilno formirani, nezreli  i nisu u stanju da obavljaju svoju osnovnu funkciju – transport kiseonika do organa i tkiva.

Nedostatak vitamina B12  može se manifestvovati samo kao makrocitna anemija ili samo sa neurološkim simptomima ili postoje oboje. Manjak se prvo manifestvuje mentalnim poremećajima, zatim i fizičkim.

U ljudskom organizmu se nalazi približno 5 mg (prema drugim podacima 2 mg), a dnevno se gubi oko 2,5 mikrograma. Normalna koncentracija u serumu iznosi 150 – 1.300 pikograma/ml. Depo se nalazi u jetri (50 – 90%). Klinički znaci deficijencije se javljaju kada nivo padne na 10% normalnih vrednost.

Zbog čega se razvija nedostatak vitamina B12?

Većina ljudi unosi dovoljne količine vitamina B12 jedući meso, jaja, mleko i sir. Vitamin B12 se normalno apsorbuje u gastrointestinalnom traktu, tačnije u ileumu. Da bi se vitamin B12 apsorbovao u ileumu, neophodno je da bude vezan za protein koji luče želudačne ćelije  tzv.unutrašnji činilac (Intrizing faktor). Dakle , za pravilnu apsorpciju vitamina B12 neophodan je zdrav želudac i zdrav intestinalni trakt. Nedostatak vitamina B12 nastaje kada se ne apsorbuju dovoljne količine ovog vitamina, i to se dešava u sledećim slučajevima:

  • Kod perniciozne anemije – u ovom poremećaju ćelije imunog sistema uništavaju želudačne ćelije, usled čega se ne stvaraju dovoljne količine unutrašnjeg činioca koji je neophodan za apsorpciju vitamina B12
  • Ukoliko je hiruškim putem, zbog nekog oboljenja, uklonjen deo želuca ili ileuma
  • Ukoliko postoje problemi sa varenjem ili oboljenjem creva, što utiče na normalnu apsorpciju – celijačna bolest, kronova bolest, infekcije creva bakterijama ili parazitima

Nedostatak vitamina B12 nastaje i kada se on ne unosi dovoljno putem hrane. To se retko dešava i češći je kod vegeterijanaca i starijih osoba koji se nepravilno hrane.

Dnevne potrebe za vitaminom B12:

1-3 god.

0,9 mcg

4-8 god.

1,2 mcg

9-13 god.

1,8 mcg

14 godina i stariji

2,4 mcg

Trudnice

2,6 mcg

Dojilje

2,8 mcg

 

Hrana koja sadrži vitamin B12

Vitamin B12, koji ljudski organizam može da iskoristi za svoje potrebe, nalazi  se u namirnicama životinjskog porekla – meso, džigerica, mlečni proizvodi, morska hrana, živinsko meso i jaja. Neke žitarice mogu biti bogat izvor ovog vitamina. Postoje i preparati vitamina B12 u obliku tableta i ampula.