Povišen šećer u krvi

Šećerna bolest

Kada glukoza, nakon probave, dospe u krv, ona se transportuje do ćelija kojima je potrebna energija. Da bi molekul glukoze ušao u ćeliju u kojoj će se razgraditi i osloboditi energiju, neophodan mu je insulin. Bez insulina molekul glukoze ne može da uđe u ćeliju.

Insulin je hormon koga izlučuje gušterača ili pankreas. Gušterača je žlezda koja se nalazi iza želuca uz dvanaestopalačno crevo (početni deo tankog creva). Ime je dobila po obliku koji podseća na guštera.

Insulin počne da se izlučuje kada se nivo glukoze u krvi poveća. Ako nema dovoljno insulina, ćelije kojima je potrebna energija, ne mogu iz krvi da preuzmu molekule glukoze.Tako nastaje šećerna bolest ili dijabetes.

Pošto ćelije zbog manjka insulina ne mogu da preuzmu glukozu, to dovodi do toga da one ne mogu da nadoknade izgubljenu energiju te ceo organizam počinje da oseća slabost i malaksalost. Tada ćelije šalju signal da im je potrebna dodatna energija na šta reaguje jetra pretvarajući rezerve glikogena u glukozu koja prelazi u krv i odlazi do ćelija koje su poslale signal. Ali ako i dalje postoji manjak insulina u krvi, te iste ćelije neće moći da preuzmu glukozu iz krvi. Sa druge strane, povećanu količinu glukoze u krvi, organizam doživljava kao opasnost te počinje uklanjati glukozu iz krvi putem mokraće uz veliku količinu tečnosti. Otuda se javlja pojačan osećaj žeđi.

Bolesna osoba se oseća slabo i malaksalo te ima potrebu za povećanim unosom hrane kako bi nadoknadila energiju. Ali kako organizam ne može da stvori dovoljnu količinu insulina, hrana koja je u obliku glukoze ušla u krv, se i dalje ne može preuzeti od strane ćelija. Pošto se u krvi nalazi povećana koncentracija glukoze, ona biva odstranjena iz organizma mokraćom. Zato se dešava da bolesna osoba i pored pojačanog unosa hrane, gubi na težini jer se deo hrane pretvoren u glukozu izluči mokrenjem.

Znači, prvi znaci šećerne bolesti ili dijabetesa su:

  • Povećan osećaj žeđi,
  • Obilnije mokrenje,
  • Umor i
  • Postepeno smanjenje telesne težine.