Trombocitopenija

trombocitopenijaTrombocitopenija podrazumeva smanjenje broja krvnih ćelija nazvanih krvne pločice, što izaziva krvarenja u koži i unutrašnjim organima.

Reč je o nedostatku krvnih pločica, sitnih krvnih ćelija koje imaju ključnu ulogu u zatvaranju oštećenih krvnih sudova, što izaziva prekomerna krvarenja.

Trombocitopenija nastaje kada koštana srž ne stvara krvne pločice ili kad ih slezina u prevelikoj meri razgrađuje. Na stvaranje krvnih pločica u koštanoj srži mogu da utiču oboljenja kao što su leukemija, aplastična anemija ili hemoterapija. Preterana razgradnja pločica obično je posledica pogrešne imunološke reakcije kada telo proizvodi antitela koja napadaju pločice. Uzrok je često nepoznat, a oboljenje može izazvati transfuzija krvi ili lekovi kao što je kinin ili rifampicin. Kod dece, ovo je oboljenje obično izazvano virusnom infekcijom.

Trombocitopenija se može javiti i kao rezultat infekcije, kao što je infekcija HIV virusom, ili nekog autoimunog oboljenja kao što je sistemski eritemski lupus. U nekim slučajevima, povezana je sa rakom.

Simptomi trombocitopenije su često blagi i uključuju:

  • • Lako izlaženje modrica
  • • Osip mnogo sitnih crvenih tačaka ili krupnih ljubičastih fleka, od kojih ni jedne ni druge ne nestaju na pritisak
  • • Krvarenje desni i obilna krvarenja iz nosa
  • • Kod žena, obilna menstrualna krvarenja

Ako je nivo pločica u krvi nizak, postoji veći rizik od šloga zbog krvarenja u mozgu.

Dijagnoza se postavlja na osnovu laboratorijske analize krvi, aspiracije i biopsije koštane srži.

Blaži oblici trombocitopenije izazvani virusnom infekcijom često nestanu bez lečenja.

Krvarenje zbog veoma niske koncentracije trombocita može se lečiti davanjem infuzije trombocita dok se uzrok oboljenja ispituje.

Ako je bolest izazvana nekim lekom, on će biti zamenjen drugim lekom koji ne utiče na krvne pločice, a nivo trombocita bi trebalo da se brzo vrati u normalu.
Kada je u pitanju teži oblik trombocitopenije ili ako se stanje ponovo javilo zbog preteranog uništavanja trombocita, može biti neophodno da se izvadi slezina i na taj način oboljenje trajno izleči.