Uzroci i lečenje anemije!

Anemija može biti uzrokovana različitim stanjima kao što su obilna menstrualna krvarenja, rak, krvarenje iz probavnog trakta i dr. Anemija usled nedostatka gvožđe (sideropenijska anemija) je oblik anemije koji nastaje kada u organizmu nema dovoljno gvožđa za proizvodnju hemoglobina u crvenim krvnim zrncima. Glavni uzroci nastanka ove anemije su krvarenje i stanja koja smanjuju apsorpciju gvožđa u crevima.
Sideropenijska anemija može biti blaga ili ozbiljna, i može biti privremena ili stalna. U razvijenim zemljama ovaj vid anemije se sreće kod 1-2% opšte populacije.
Šta je anemija? – Anemije se definiše kao smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca što se laboratorijski verifikuje kroz smanjenje broja eritrocita, smanjenje vrednosti hemoglobin i smanjenje vrednosti hematokrita.
Sideropenijska anemija nastaje kada ne postoji dovoljna količina gvožđa u organizmu za proizvodnju krvnog pigmenta hemoglobina. Manja količina hemoglobin dovodi do smanjenog stvaranja crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), a proizvedeni eritrociti su manji (smanjenje parametara MCV, MCH i MCHC u nalazu krvne slike). Kada je deficit gvožđa ozbiljan pacijent dobija simptome anemije.Neki pacijenti imaju simptome deficita gvožđa i bez razvijene anemije.
SIMPTOMI I ZNACI ANEMIJE — Mnogi pacijenti sa sideropenijskom anemijom nemaju nikakve simptome. Najčešći simptomi su inače: slabost, glavobolja, nervoza, umor, intoleranija napora u vidu kratkog daha i lupanja srca, promene na noktima i jeziku, sindrom nemirnih nogu, potreba da se jede led (pagofagia) kao i stvari koje nisu za jelo (papir i dr.).
Gvožđe se u organizam unosi različitim namirnicama tako da je manjak gvožđa usled nedovoljnog unosa izuzetno redak kod osoba sa normalnom ishranom. Manjak gvožđa zbog oslabljene apsorpcije iz probavnog trakta nastaje kod nekih bolesti kao što su celijakija, gastritis, premoštavanje želuca u sklopu lečenja gojaznosti i dr. Trudnice i žene u postpartalnom periodu mogu imati manjak gvožđa zbog povećanih potreba za gvožđem (rast placente i fetusa, krvarenje tokom porođaja).
DIJAGNOZA ANEMIJE — Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda pacijenta i testova krvi koji uključuju kompletnu krvnu sliku te gvožđe, UIBC, TIBC, saturacija transferina i feritin. Pacijenti obično imaju smanjen broj eritrocite te smanjenje vrednosti hemoglobina, hematokrita, MCV i MCH. MCV (volume eritrocita) je smanjen pokazujući tako da su crvena krvna zrnca manja (mikrociti) i obično je to najraniji laboratorijski znak sideropenijske anemije.Snižen MCV uz normalne vrednosti broja eritrocita i hemoglobina zahteva istraživanje uzroka nedostatka gvožđa.Vrednosti gvožđa, saturacije transferina i feritina su smanjene, a UIBC i TIBC obično povećani.Feritin je pokazatelj rezervi gvožđe u organizmu i koristan je parameter i u praćenju efekata terapije preparatima gvožđa.
Kada se utvrdi nedostatak gvožđa u organizmu potrebno je uraditi dopunske analize i preglede sa ciljem da se utvrdi uzrok tog nedostatka (obilni menstrualni ciklusi, trudnoća, čir ili gastritis, infekcije s Helikobakterom, polipi ili divertikulumi debelog creva te kancer debelog creva i dr.). Ukoliko uzrok manjka gvožđa nije očigledan onda se obavezno rade pregledi probavnog trakta (gastroskopija, kolonoskopija i dr. ). Ovi pregledi su posebno važni kod osoba starijih od 50 godina i osoba sa porodičnom anemnezom za kancer debelog creva.
LEČENJE ANEMIJE — Prvi korak u lečenju sideropenijske anemije je utvrđivanje uzroka nedostatka gvožđa i korigovanje istog. Posle toga se vrši nadoknada gvožđa (u obliku tableta ili injekcija) sa ciljem korigovanja anemije i korigovanja rezervi gvožđa u organizmu.
Kod većine pacijenata se daju paeroralni preparati gvožđa, a injekcije se daju pacijentima koji imaju oboljenja probavnog trakta koja remete apsorpciju gvožđa i pacijentima koji ne podnose oralne preparate gvožđa. Transfuzije krvi se daju samo pacijentima koji imaju aktivno krvarenje ili jako niske nivoe hemoglobin/hematokrita.
PRIMED 5 je prirodni preparat na bazi koprive i gvožđa. Preparat se preporučuje kod:
anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
gastritisa bilo kog uzroka.
Prirodni aktivni sastojci proizvoda ispoljavaju blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje organizma, a posebno kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa.
Redovna upotreba proizvoda može da doprinese boljoj apsorpciji gvožđa i smanjenju tegoba koje prate anemiju. Ne izaziva iritaciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa bilo kog uzroka.