Kako poboljšati apsorpciju gvožđa?

apsorpcija-gvozda


Gvožđe je jedan od elemenata neophodnih za normalnu izgradnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Raznovrsnom ishranom se uglavnom obezbeđuje potreban dnevni unos gvožđa, ali i pored toga, apsorpcija gvožđa nekada nije dovoljno efikasna. Čak i osobe koje zaista vode računa o hrani i napicima koje upotrebljavaju svakodnevno, mogu se naći u situaciji da ne iskorišćavaju dovoljnu količinu gvožđa unetog hranom. Samo poznavanje namirnica bogatih gvožđem nekada nije dovoljno za prevenciju anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa (sideropenijska anemija).

Poznavanje navika u ishrani koje poboljšavaju ili koje otežavaju apsorpciju gvožđa neophodno je u efikasnoj prevenciji, kao i u tretmanu anemije.

Kako poboljšati stanje anemije

U pokušaju da se izbegne ili poboljša stanje anemije, preporučuje se izbegavanje hrane bogate oksalnom kiselinom (npr. paradajz, spanać, čokolada) zato što ova kiselina pravi komplekse sa gvožđem, čime otežava njegovu apsorpciju. Mada, ukoliko se spanać prokuva nekoliko minuta, značajno se smanjuje koncentracija oksalne kiseline.

Hrana i napici koji mogu ometati apsorpciju gvožđa

Hrana i napici bogati taninima, takođe mogu ometati apsorpciju gvožđa, pa bi valjalo izbegavati ih, ili koristiti u maloj količini. Crveno vino, grožđe, kafa, crni i zeleni čaj su neki od napitaka bogatih taninima. Apsorpciji gvožđa pogoduje kiselija sredina, pa antacidi (lekovi koji se koriste za neutralisanje želudačne kiseline) mogu smanjiti apsorpciju gvožđa. Mahunarke (pasulj, grašak, bob, sočivo) su važan izvor mnogih nutrijenata. Međutim, ove biljke sadrže materije poznate pod nazivom fitati, koje remete normalnu apsorpciju gvožđa. Sadržaj fitata ima u opni žitarica (pšenica, raž, i dr.) smanjuje se ljušćenjem zrna, ali na taj način se uklanjaju i drugi nutrijenti sadržani u opni ovih žitarica.

Uz upotrebu namirnica bogatih gvožđem, ili suplemenata gvožđa, savetuje se upotreba namirnica bogatih vitaminom C. Vitamin C pomaže prevođenje gvožđa iz biljnih izvora u oblik koji je pogodan za apsorpciju iz tankog creva.

Kada postoji anemija, nije neophodno koncentrisati se samo na namirnice koje su bogate gvožđem, već veoma važnu ulogu ima i smanjenje negativnog uticaja na apsorpciju gvožđa koji imaju gore pomenute namirnice. Potrebno je naglasiti da su namirnice kao što su mahunarke, integralno zrno žitarica i druge veoma važan deo uravnotežene i zdrave ishrane, i ne treba izbegavati njihovu upotrebu, samo treba voditi računa da se na odgovarajući način razvoje od namirnica ili suplemenata koji se koriste za nadoknadu gvožđa.

Od prirodnih preparata preporučujemo

primed 5 feromed

Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti u slučaju anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, izdvajamo preparat PRIMED 5. PRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i koprive. Redovnom upotrebom pokazuje odlične rezultate u tretmanu anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Radi bolje apsorpcije gvožđa iz preparata PRIMED 5, savetuje se upotreba i vitamina C, koji, kao što smo pomenuli poboljšava apsorpciju gvožđa iz biljnih izvora.