I upala može biti uzrok anemije

Malokrvnost ili anemija je nedostatak crvenog krvnog pigmenta hemoglobina, a najčešće i crvenih krvnih zrnaca u krvi. Reč je o najrasprostranjenijoj bolesti krvi, pri čemu žene češće obolevaju nego muškarci.

Malokrvnost ili anemija je nedostatak crvenog krvnog pigmenta hemoglobina, a najčešće i crvenih krvnih zrnaca u krvi. Reč je o najrasprostranjenijoj bolesti krvi, pri čemu žene češće obolevaju nego muškarci.

Simptomi

Kada se bolest postepeno razvija, tegoba u početku nema ili su jedva primetne. Kasnije se javljaju simptomi, kao što su umor, smanjenje radnih sposobnosti, vrtoglavica, bledilo kože i sluzokože. Ako je uzrok anemije nedostatak gvožđa, simptomi su suva koža, peckanje jezika i lomljivi nokti. Lupanje srca i otežano disanje pri naporu takođe mogu biti simptomi, a u zavisnosti od osnovne bolesti, i obilna i/ili česta mesečna krvarenja ili crna stolica.

U zavisnosti od bolesti koja se krije iza anemije, malokrvnost se deli u tri grupe:

1.Smanjena proizvodnja zdravih crvenih krvnih zrnaca

Ovo je najčešći uzrok anemije. Crvena krvna zrnca se stvaraju u koštanoj srži, pod uslovom da ima dovoljno svih neophodnih sastojaka. Ako jedan od ovih elemenata nedostaje (gvožđe ili vitamin B12), ne stvara se dovoljno crvenih krvnih zrnaca.

Nedostatak gvožđa: Gvožđe je neophodno za stvaranje crvenog krvnog pigmenta hemoglobina. Kod odraslih je nedostatak gvožđa posledica hroničnog gubitka krvi. Takođe i nedovoljno unošenje gvožđa izaziva anemiju.

Nedostatak vitamina B12 i folne kiseline: U slučaju nedostatka vitamina B12 i/ili folne kiseline, prekursori crvenih krvnih zrnaca ne mogu da se razviju kako treba, pa samim tim nema ni dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca.

Dugotrajne upale i tumori takođe mogu da poremete sadržaj gvožđa u krvi. Kada je anemija uzrokovana hroničnom bolešću, nema nedostatka gvožđa već se gvožđe, koga ima u dovoljnoj meri, ne iskorišćava kako treba.

2.Pojačana razgradnja crvenih krvnih zrnaca

Ako je razgradnja crvenih krvnih zrnaca samo blago ubrzana, koštana srž još uvek može da nadoknadi gubitak pojačanom proizvodnjom. Ali, ako crvena krvna zrnca masovno prevremeno propadaju, i to većom brzinom nego što koštana srž proizvodi nove količine, razvija se tzv. hemolitička anemija. U težim slučajevima pacijentova koža poprima žućkastu boju, pošto se zbog pojačane razgradnje crvenih krvnih zrnaca nagomilava žuti pigment iz žuči bilirubin. Osim toga, uvećana je slezina.

3.Anemija uzrokovana gubitkom krvi

Ova vrsta anemije javlja se posle gubitka velike količine krvi, kada je osoba izgubila 1-2 litra krvi. Da bi krvni sudovi, npr. posle povrede, ostali „puni“ tečnost iz tkiva otiče u njih i razređuje krv tako da opada sadržaj crvenog pigmenta i crvenih krvnih zrnaca. Tako dolazi do anemije.