Ubrzan rad srca povezan sa nedostatkom gvožđa

lupanje srcaGvožđe je element neophodan za prenošenje kiseonika putem krvi. Najveći deo gvožđa u organizmu (2/3 ukupne količine) nalazi se u crvenim krvnim ćelijama (eritrociti). Nedovoljna količina gvožđa ima za posledicu nedovoljno stvaranje hemoglobina i funkcionalnih eritrocita.

Vodeći uzrok smanjenja nivoa gvožđa je krvarenje (produženo i pojačano menstrualno krvarenje, krvarenje izazvano povredom ili operativnim zahvatom ili hroničan gubitak krvi putem gastrointestinalnog trakta kod hemoroida, čira na želucu i duodenumu, karcinoma želuca i dr.).

Ostali uzroci uključuju nedovoljan unos gvožđa ishranom ili nemogućnost apsorpcije gvožđa usled bolesti creva (Kronova bolest i druge inflamatorne bolesti creva).

Kada se javlja ubrzan rad srca

Kada eritrociti nisu u mogućnosti da pravilno obavljaju svoju funkciju, ćelije i tkiva “gladuju” za kiseonikom. Kao rezultat toga, srce počinje ubrzano da radi, kako bi se povećanim protokom krvi omogućilo zadovoljavajuće snabdevanje kiseonikom. Pacijent ima osećaj “lupanja” srca, slabijeg ili jačeg intenziteta. Kada je anemija blažeg oblika u pitanju, simptomi lupanja srca javljaju se uglavnom u toku fizičke aktivnosti, zato što je u takvim okolnostima povećana potreba za kiseonikom, koja se u ovom slučaju mora kompenzovati povećanjem srčane frekvencije. Kod izražene anemije, osećaj lupanja srca može biti prisutan i u stanju mirovanja.

Pored ubrzanog rada srca, anemija se karakteriše i drugim, dobro poznatim simptomima: osećaj umora, pospanost, bleda prebojenost kože i vidljivih sluzokoža, hladna koža ruku i stopala, suvi i lomljivi nokti.

Preporučujemo upotrebu Primed 5 feromed preparata

primed 5 feromed

U tretmanu anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, najbitnija je nadoknada ovog elementa. Postoji veliki broj preparata i suplemenata koji se mogu koristiti u svrhu nadoknade gvožđa. Od prirodnih preparata koji se koriste za nadoknadu gvožđa, preporučujemo upotrebu preparata PRIMED 5 Feromed.

PRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i koprive. Redovnom upotrebom obezbeđuje optimalan dnevni unos gvožđa neophodnog za pravilnu izgradnju hemoglobina i eritrocita. Preparat PRIMED 5 pogodan je za vremenski neograničenu primenu, bez neželjenih reakcija.