Zašto žene češće imaju problem sa anemijom?

Anemije uzrokovana nedostatkom gvožđa je jedna od najčešćih nutritivnih deficijencija. Nedovoljna količina gvožđa može da bude posledica više faktora, kao što je smanjen unos, nedovoljna apsorpcija ili povećan gubitak gvožđa.

Žene u generativnom periodu koje imaju obilnije menstruacije češće mogu da imaju problem i sa nedovoljnom količinom gvožđa. Intenzitet menstrualnog krvarenja može veoma da varira od žene do žene, tako da nije jednostavno tačno utvrditi da li je ciklus normalan ili jačeg intenziteta.

Pored obilnih ciklusa, žene u toku trudnoće i perioda dojenja takođe mogu da imaju problem sa nedostatkom gvožđa, usled povećanih potreba za ovim elementom.

Anemija često protiče bez simptoma. Nedostatak gvožđa u blažem obliku može dugo da ostane nezapažen, a simptomi koji nekada postoje su uglavnom blagi, nespecifični i retko jasno ukazuju na postojanje anemije.

Nekada se slučajno, u toku rutinskih analiza krvi otkrije nedostatak gvožđa.

Bilo koji uzrok da postoji, tretman anemije je uglavnom isti i podrazumeva nadoknadu gvožđa. U zavisnosti od izraženosti simptoma, nivoa gvožđa i zaliha ovog elementa, lekar može da preporuči određeni način nadoknade.

Različiti suplementi gvožđa imaju za cilj da obezbede odgovarajući ili dopunski unos gvožđa, ukoliko to nije moguće da se postigne ishranom, ili ukoliko postoje povećane potrebe.

PRIMED 5 je prirodna formula na bazi meda i koprive.

PRIMED 5 sadrži med i list koprive koji podržava vitalnost organizma i normalnu cirkulaciju. U narodnoj medicini, kopriva je često u upotrebi kod osoba koje su sklone nedostatku gvožđa i anemiji.

Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.