Gubitak kose povezan sa nedostatkom gvožđa

opadanje kose


Nedovoljna količina gvožđa u organizmu može biti povezana sa pojačanim opadanjem kose.

Nivo gvožđa utiče na pravilan razvoj folikula dlake

Optimalan nivo gvožđa je pored ostalog, značajan i za pravilan razvoj folikula dlake. Problem sa nedostatkom gvožđa je takav da se nekada teško dijagnostikuje. Nivo gvožđa može pasti vrlo nisko pre nego što shvatite da postoji problem.

Određivanjem feritina u krvi (protein koji vezuje gvožđe i oslikava količinu deponovanog gvožđa) kod dve grupe žena, sa vrednostima feritina unutar normalnog opsega, pokazano je da su žene sa pojačanim opadanjem kose imale niže vrednosti deponovanog gvožđa od žena bez problema sa opadanjem kose.

Ostali simptomi koji se javljaju kod nedostatka gvožđa i sideropenijske anemije su umor, bledilo, malaksalost, gubitak volje, stalni osećaj hladnoće, iritabilnost i lomljivi nokti.

Nije svaki gubitak kose znak da postoji nedostatak gvožđa.

Gubitak kose može biti posledica drugih poremećaja u organizmu, kao što su poremećaj rada štitaste žlezde ili usled uticaja polnih hormona. Takođe, gubitak kose može biti uzrokovan i gljivičnom infekcijom kože glave, tako da pre početka nadoknade gvožđa, treba utvrditi da li uopšte postoji nedostatak.

PRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Jedna kašičica preparata u toku dana je dovoljna da za kratko vreme postignete optimalan nivo gvožđa u organizmu, bez propratnih neželjenih reakcija koje se mogu javiti u toku uzimanja suplemenata gvožđa.