Uzrok anemije nije uvek manjak gvožđa.

Kada je reč o malokrvnosti, prvo se pomisli na nedostatak gvožđa. Međutim, nije svaka anemija uzrokovana sniženim vrednostima ovog minerala. Često sasvim drugi činioci mogu da budu uzrok, a nalaz zavisi i od postojanja hronične bolesti, starosti, pola i životnih navika. Najbitnije u nalazu krvne slike je da trombociti i leukociti budu u normali, jer narušene vrednosti ovih parametara zahetvaju detaljan pregled hematologa.
Normocitna anemija najčešči tip
Od svih vrsta najčešća je normocitna anemija, što znači da je snižena vrednost hemoglobina uz očuvanu prosečnu veličinu crvenog krvnog zrnca (MCV) i normalnu ili povišenu vrednost depoa gvožđa u organizmu (feritina). Ovakav nalaz krvne slike može da se vidi kod hroničnih bolesti kao što su smanjena funkcija štitaste žlezde, šećerna bolest, ali i kod malignih oboljenja, kada je sposobnost organizma da koristi gvožđe iz depoa snižena.
Mikrocitna anemija česta kod ženskog pola
Osim normocitne anemije, česta je i mikrocitna. Kod ovog tipa anemije snižene su vrednosti hemoglobina, MCV i feritina. Ova vrsta anemije najčešće pogađa žene u reproduktivnom periodu, koje usled obilnih menstrualnih krvarenja imaju snižene vrednosti ovih parametara . Ukoliko se ovakav nalaz krvne slike pokaže kod muškarca, posebno starijeg životnog doba, potrebno je uraditi pregled stolice na okultno krvarenje i pregled gastroenterologa.
Makrocitna anemija usled nedostataka vitamina B12
Za starije osobe obično je “rezervisana” makrocitna anemija, koja uz snižene vrednosti hemoglobina ima povišeni MCV.
Razlog ove anemije je uglavnom atrofični gastritis i zbog toga smanjena apsorpcija vitamina B12 ili folata . Nadoknada bilo vitamina B12, bilo folata dovodi do korekcije anemije.
Kada je potreban pregled hematologa
Ukoliko je nalaz makrocitna anemija uz normalnu vrednost vitamina B12 i folata, neophodno je da se pacijent uputi hematologu, jer može da bude reč o preleukemijskom stanju.
Na pregled hematologu, stručnjaku za krvnu sliku, trebalo da se upute svi pacijenti koji imaju sniženje broja leukocita uz sniženje broja neutrofila i svi oni koji imaju snižene trombocite. Trombocitopenije mogu da budu prvi znak nekih infektivnih bolesti, sistemskih oboljenja vezivnog tkiva, ali može da se radi i o sasvim nepoznatom uzroku. Pregled hematologa je potreban i kada su leukociti i trombociti povišeni. Ako je broj trombocita u tri uzastopna vađenja krvi iznad gornje granice normale, a isključena je mikrocitna anemija, takođe je potrebno dodatno ispitivanje. Isto tako, svako povećanje broja leukocita sa poremećajem leukocitarne formule uz pojavu uvećanih limfnih žlezda ili uvećanjem slezine i/ili jetre zahteva dalju dijagnostiku.
Akutna leukemija
Sniženje svih elemenata krvne slike uz leukocitarnu formulu u kojoj se pojavljuju nezreli, mladi prethodnici bele krvne loze, znače hitan uput hematologu. U ovom stanju je neophodna brza hematološka dijagnostika, jer se može raditi o akutnoj leukemiji koja je urgentno stanje u ovoj oblasti medicine.
PRIMED 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i koprive. Preparat PRIMED 5 se preporučuje kod:
anemije izazvane nedostatkom gvožđa,
gastritisa bilo kog uzroka.
Prirodni aktivni sastojci proizvoda ispoljavaju blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje organizma, a posebno kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa.
Redovna upotreba proizvoda može da doprinese boljoj apsorpciji gvožđa i smanjenju tegoba koje prate anemiju. Ne izaziva iritaciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa bilo kog uzroka.