6 namirnica koje ublažavaju anemiju u trudnoći

zdrava hrana


Pojava anemije u blažem ili izraženijem obliku je vrlo česta u toku trudnoće. To se dešava usled povećanih potreba organizma, i povećanja volumena krvi. Nedovoljno gvožđa može dovesti do toga da se neprestano osećate umorno, bezvoljno, da imate glavobolju ili neki drugi simptom anemije.

Raznovrsnom ishranom, uz povećanu upotrebu namirnica koje su dobar izvor gvožđa, može se prevenirati ili ublažiti anemija u trudnoći.

Koje su namirnice bogate gvožđem koje bi trebalo žene, a posebno trudnice da koriste?

  • tamno, lisnato povrće (spanać, blitva i kelj)
  • sušeno voće (kajsije, šljive, grožđe, smokve)
  • mahunarke (pasulj, grašak)
  • jaja (žumanac)
  • melasa
  • meso (crveno meso, džigerica)

Ove namirnice mogu pomoći u korigovanju anemije i njenih simptoma.

Prednost konzumiranja namirnica bogatih gvožđem u odnosu na tablete gvožđa jeste u boljoj apsorpciji gvožđa iz hrane. Takođe, nema opasnosti od pojave neželjenih reakcija koje mogu da se jave u toku terapije tabletama gvožđa. Meso i džigerica su odlični izvori gvožđa, ali ukoliko ne volite da jedete, ne morate da po svaku cenu koristite ove namirnice. S druge strane, oni koji vole meso, ne treba da preteruju u konzumiranju istog.

Preporuka je da uz pomenute namirnice koristite i one koje su prirodan izvor vitamina C, radi bolje apsorpcije gvožđa, a da izbegavate mlečne proizvode i druge namirnice bogate kalcijumom, koje mogu da ometaju apsorpciju gvožđa.

PRIMED 5 Feromed je prirodan preparat, na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe. Preporučuje se svakodnevna upotreba 1 kafene kašičice preparata u toku dana, pola sata pre ili 2h nakon obroka, za prevenciju ili kao pomoćno sredstvo u tretmanu anemije zbog nedostatka gvožđa. U vezi sa primenom preparata u trudnoći i perida dojenja, zatražite mišljenje Vašeg ginekologa.