Loša kombinacija leka i hrane

folna kiselina


Mada su hranljive materije, minerali i vitamini važni za zdravlje, mora se voditi računa o tome da određene namirnice ne reaguju najbolje u kombinaciji sa nekom hranom. Na posebnom oprezu prilikom izbora namirnica moraju biti osobe koje su na antikoagulantnoj terapiji.

Šta su antikoagulansi i kome su namenjeni?

To je grupa lekova čiji je osnovni zadatak da spreče zgrušavanje krvi. Koriste se u različitim stanjima kod kojih je povećana sklonost trombozi i to kod srčanih bolesti (aritmija, stanje posle infarkta, bolesti srčanog zaliska), u prevenciji moždanog udara kod strogo određenih pacijenata i bolesti perifernog krvotoka.

Koliko traje terapija?

Antikoagulansi se primenjuju u različitim periodima, u zavisnosti od stanja pacijenta, pa se tako u slučaju tromboze vena u nogama koriste privremeno, a kod pacijenata nakon operacije zamene srčanih zalistaka ova terapija traje doživotno.

Terapija izuskuje čestu kontrolu parametara u krvi čime se određuje njihova efikasnost. Pošto ti lekovi razređuju krv, unos namirnica i primena lekova za lečenje pridruženih stanja i oboljenja moraju se prilagoditi terapiji.

Ako pacijent uzima antikoagulantnu terapiju u većoj dozi nego što je potrebno, postoji opasnost od krvarenja, kao što ona postaje neefikasna ako pacijent uzima nedovoljnu dozu leka. Opasnost kod ove terapije se pre svega odnosi na krvarenje, ali dobra kontrola i adekvatan dijetetski režim ipak je čine dovoljno bezbednom za dugotrajnu primenu.

Koje namirnice nisu poželjne!

Hrana koja razređuje krv može sadržati neke supstance koje su hemijski slične salicilatima (aspirin), pa se ne preporučuje u većoj količini pacijentima koji su na ovoj terapiji. Tu spadaju:đumbir, kari, cimet, origano, pepermint, višnje, suvo grožđe, borovnice, grejpfrut, pomorandže i mandarine.

Velike doze vitamina E utiču na povećanje nivoa vitamina K u organizmu, što može dovesti do tromboze odnosno umanjiti efekat antikoagulantnih lekova.

U hranu bogatu vitaminom E spadaju: spanać i brokoli, kao i preparati s vitaminom E u dozi većoj od 800 jedinica dnevno. Ostale namirnice koje mogu poremetiti učinak terapije jesu: riblje i sojino ulje, alkohol, veće količine belog luka, čak i maslinovo ulje, zbog omega-3 masnih kiselina koje snižavaju vrednosti holesterola i tako razređuju krv.

Interakcije sa drugim lekovima!

Poseban oprez se savetuje kada je potrebno da pacijenti koji su duže vreme na antikoagulantnoj terapiji moraju da uzimaju i druge lekove.

Lekovi koji pojačavaju dejstvo antikoagulanasa jesu: aspirin, brufen, diklofen, ranisan, eritromicin i ciprocinal, a oni koji smanjuju njihov učinak: oralni kontraceptivi, vitamin K, neki lekovi protiv epilepsije i neki antibiotici.

U slučajevima kada je neophodna, antikoagulantna terapija je bezbedan i siguran dugotrajni režim lečenja, ali uz pažljivo doziranje, čestu kontrolu krvi i dijetetski režim ishrane.

Preporučujemo upotrebu PRIMED 5 feromed preparata

primed 5 feromed

Primed 5 feromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepuri, na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe.

Preporučuje se odraslima, kao i deci starijoj od tri godine u tretmanu anemije. Ovaj preparat je zbog svog potpuno prirodnog sastava pogodan i za preventivnu upotrebu.

PRIMED 5 obezbeđuje organizmu optimalnu količinu gvožđa za pravilnu izgradnju crvenih krvnih zrnaca.

Povećanjem koncentracije gvožđa povećava se stvaranje hemoglobina koji ima osnovnu ulogu u prenošenju kiseonika putem krvotoka. Dobro se apsorbuje iz creva, nema nikakvih neželjenih efekata, odlično se podnosi i za kratko vreme pokazuje svoje blagotvorne efekte u organizmu. Ovaj preparat sadrži u sebi gvožđe iz prirodnih izvora koje je potpuno neškodljivo, čak i u većim količinama i nije moguće prekoračiti dozu.