Važnost upotrebe gvožđa u trudnoći

Kada je u pitanju unos gvožđa kod zdravih osoba, u osobe sa najvećim rizikom za nedostatak ovog veoma važnog elementa svakako ubrajamo trudnice.

Trudnice imaju značajno veće potrebe za unosom gvožđa, usled rasta bebe i prelaska gvožđa iz krvotoka majke u krvotok deteta. Zato, trudnicama se uvek savetuje povećanje unosa namirnica bogatim gvožđem, kako bi se obezbedio dovoljan dnevni unos gvožđa neophodnog i bebi i majci.

Neke od namirnica koje su dobar izvor gvožđa svakako su meso, jaja, mleko i zeleno povrće. Iako je sadržaj gvožđa uglavnom veći u namirnicama biljnog porekla, iskoristljivost gvožđa je mnogo veća iz namirnica životinjskog porekla.

U poslednjem trimestru trudnoće, bez obzira na nivo gvožđa, ginekolog može preporučiti dodatnu upotrebu suplemenata. Naime, u toku porođaja uvek postoji gubitak određene količine krvi, bilo da se radi o carskom rezu ili porođaju prirodnim putem. Putem krvi gubi se i gvožđe, pa je moguće da se razvije anemija, bez obzira na normalan nivo gvožđa pre porođaja.

Učestalost anemije kod trudnica i porodilja nije zanemarljiva. U nerazvijenim zemljama, usled manje dostupnih raznovrsnih namirnica, teško je obezbediti optimalan unos gvožđa, posebno kada su potrebe povećane, kao što je to slučaj sa trudnicama. S’ druge strane, u razvijenim zemljama, iako je raznovrsna hrana dostupnija, često se dešava da je izbor namirnica takav da ne obezbeđuje dovoljno gvožđa.

 

primed 5 feromedPRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i koprive. Redovnom upotrebom obezbeđuje pravilan dnevni unos gvožđa, izgradnju hemoglobina i eritrocita.

Preporučuje se u slučaju anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa.

PRIMED 5 se može upotrebljavati neograničeno, bez neželjenih efekata.

Poručite PRIMED 5!

Više o PRIMED 5 pročitajte na sledećoj stranici: http://primed5.anemija.rs/