Anemiju kod dece nije teško pobediti

deteSve je više beba i mališana mlađih od tri godine koji pate od malokrvnosti ili nedostatka gvožđa u krvi. Evo nekih smernica koje treba znati.
Najčešće, anemija (malokrvnost) je posledica nedostatka gvožđa, glavnog sastojka krvnog pigmenta hemoglobina, čija je osnovna funkcija da prenosi kiseonik do organa i tkiva.

Dobra vest je ta da ovaj poremećaj kod dece uglavnom nije opasan, a njegovi glavni uzročnici jesu nepravilna ishrana i previše grickalica i slatkiša.

Anemija kod dece, uglavnom ne zadaje mnogo glavobolje ni lekarima , ni roditeljima, jer se vrlo lako leči i sprečava.

Kako prepoznati Anemiju kod dece

Bledilo lica nije pouzdan znak anemije, jer su neka deca jednostavno svetlije puti. Ukoliko su mališanu, pored kože, blede sluzokoža i usne, to je pouzdan znak anemije.

U prilog postojanju anemije govori i to da dete dosta spava, malaksalo je, umorno, loše se koncentriše na igru što je i signal da treba proveriti njegovu krvnu sliku. Smanjena koncentracija hemoglobina najpouzdanije se utvrđuje analizom krvne slike, ali postoje i drugi parametri koji ukazuju na malokrvnost, kao što su broj i veličina eritrocita.

Kod anemije pomažu preparati gvožđa

Malokrvnost se uglavnom leči preparatima gvožđa u obliku kapi, sirupa, tableta, što u velikom broju slučajeva potpuno normalizuje krvnu sliku. Roditelji često greše kada prekinu terapiju čim hemoglobin dostigne normalnu vrednost, što se postiže relativno brzo.

Savet je da lečenje traje od četiri do šest meseci, kako bi se popunile rezerve gvožđa u krvi.

Ukoliko lečenje ne daje rezultate, potrebno je sprovesti dodatna ispitivanja. Deca bolje nego odrasli podnose preparate gvožđa, ali se ponekad javljaju mučnina, promena strukture stolice (od retke, do opstipacije) i promena boje stolice (zelena, nekad crna) jer creva nisu u stanju da resorbuju svo gvožđe iz preparata.

Kako nadoknaditi gvožđe?

Najbolji izvor je meso, mada ovog minerala ima i u crvenom i zelenom povrću, kao i u prirodnim sokovima, ali je njegova iskoristljivost iz tih namirnica slabija usled zastupljenosti soli.

Roditelji treba da znaju da su uz meso dobar izvor gvožđa i sve druge namirnice životinjskog porekla, poput, recimo, žumanceta. Raznovrsnom ishranom unosi se od 10 do 30 mg gvožđa dnevno, a najbogatiji izvori jesu jetra, meso, jaja, piletina, riba, soja, bundeva, zob, grašak i smokva.

Zdrava osoba, bez simptoma deficita, apsorbuje dnevno od 0,5 do 1 mg gvožđa, dok oni sa sniženim nivoom ovog minerala usvajaju iz namirnica i do 30% gvožđa. Treba znati da hrana životinjskog porekla sadrži takozvano hem gvožđe, čija je apsorpcija mnogo brža i efikasnija nego kad je reč o ne-hem gvožđu, koji se vezuje za proteine iz biljne hrane.

Manje mleka i slatkiša!

Već u drugoj godini mališani ne bi trebali da piju više od 600ml mleka dnevno, što podrazumeva po flašicu ujutru i uveče.

Deca koja piju litar i više mleka na dan nisu u stanju da jedu nikakvu drugu hranu jer se zasite, pa iz ishrane izostavljaju povrće, voće, žumance i meso.

Drugi veliki problem jeste konzumiranje raznih grickalica, slanih i slatkih. Deca se zasite takvom hranom, pa odbijaju da jedu namirnice korisnije za zdravlje. Detetu treba davati sveže ceđene sokove od narandže ili mandarine zbog visokog sadržava vitamina C koji podstiče apsorpciju gvožđa.

Prirodni preparat na bazi meda i lekovitih biljaka

primed5Uz pomoć prirodnog preparata na bazi meda i lekovitih biljaka, Primed 5 feromeda možete regulisati lošu krvnu slike kod dece starije od tri godine. Preparat je 100% prirodan, bez dodataka veštačkih boja ili aditiva. Ovaj preparat je bogat izvor gvožđa u prirodnom obliku koji se uz dodatak vitamina C lako iskorišćava i brzo dovodi do poboljšanja u krvnoj slici.