Anemija

Megaloblastna anemija

Morfološka klasifikacija anemijaMegaloblastna anemija nastaje kao posledica nedostatka vitamina B12 (perniciozna anemija) i/ili folne kiseline,odnosno vitamina B9.
Uzroci koji dovode do deficita jesu česte i iscrpljujuće dijete, smanjen unos namirnica bogatih ovim važnim nutrijentima, povećane potrebe (trudnoća, dojenje, ubrzan rast kod dece, hronična hemolizna anemija … ), gastritisi konzumiranje pojedinih lekova.

Megaloblastna anemija je bolest koja je podmukla, razvija se polako sa simptomima kao što su zamaranje, lupanje srca, gubitak apetita, nadimanje, proliv, a ponekad dolazi i do osećaja peckanja na jeziku, trnjenja stopala i šaka, bolova i grčeva u nogama, otežanog hoda, a ređe do potpune oduzetosti i poremećaja pražnjenja bešike i creva.
Jetra i slezina su kod megaloblastne anemije uvećane,a može se javiti, i depresija, pad koncentracije, nervna prenadraženost.

Lečenje megaloblastne anemije se sprovodi ubacivanjem u organizam vitamina B12 ili nadoknadom folne kiseline, u zavisnosti od uzročnika. Najbolji izvori B12 vitamina jesu meso, riba i jaja, dok folnom kiselinom obiluju zeleno lisnato povrće, koštičavi plodovi, jaja, mahunarke, semenke …