Značaj koprive u očuvanju zdravlja

koprivaKopriva (Urtica dioica)je veoma rasprostranjena biljka, širom sveta.

Odrasla biljka ima osobinu da u kontaktu sa kožom oslobađa medijatore koji na koži dovode do pojave karakterističnih znakova “koprivnjače“: crvenilo i čvrsta promena iznad nivoa kože koja svrbi. Ove promene na koži su uglavnom kratkotrajne i prolaze bez ikakvih posledica.

Kada se zaobiđe ova osobina koprive, dolazimo do mnogobrojnih korisnih svojstava koja upotreba koprive može imati.

Neka od najznačajnijih upotrebnih vrednosti koprive:

  • Detoksikacija organizma. Kopriva ima blago diuretsko dejstvo, pa pomaže u eliminaciji viška tečnosti i toksina iz organizma. Takođe, kopriva povoljno deluje na creva, pomaže da se apsorbuju korisni, a eliminišu štetni sastojci hrane. Kopriva deluje blagotvorno i na limfni sistem i “čišćenje” bubrega od toksina.
  • Pomoć u trudnoći. Kopriva je jedna od najčešće korišćenih biljaka u prevenciji anemije, uključujući kategoriju trudnica.
  • Menstruacija i menopauza. Čaj od koprive sadrži brojne prirodne sastojke sa blagotvornim dejstvom na reproduktivno zdravlje žene. U toku menstruacije, kopriva može pomoći u smanjenju grčeva i nadutosti, i smanjiti prekomerno krvarenje. Kopriva može ublažiti probleme koji se javljaju u perimenopauzalnom periodu, zbog čega se preporučuje bukvalno svim ženama od najmlađeg do najstarijeg doba života.
  • Poboljšanje cirkulacije. Kopriva sadrži vitamin C i gvožđe. Sadržaj oba ova elementa čini koprivu idealnim izborom kod osoba sa povećanim potrebama za gvožđem, kao i osobama koje imaju anemiju uzrokovanu nedostatkom gvožđa. Povećanim stvaranjem hemoglobina i eritrocita poboljšava se snabdevanje perifernih tkiva kiseonikom, što za posledicu ima smanjenje simptoma umora, hladnih ekstremiteta i drugih simptoma anemije.
  • Zdravlje bubrega i mokraćne bešike. Već smo pomenuli da je kopriva blag diuretik. Pored toga, kopriva povoljno deluje i na izbacivanje peska i rastvaranje bubrežnih kamenaca a deluje zaštitno i na tkivo bubrega.
  • Ostala potencijalna korisna dejstva koprive uključuju: smanjenje preosetljivosti, ublažavanje astme, prevencija osteoporoze, regulacija krvnog pritiska i mnoga druga.

Od prirodnih preparata koji u sastavu sadrže koprivu, pre svega preporučujemo PRIMED 5 preparat.

primed 5 feromed

PRIMED 5 je prirodan preparat koji kombinuje idealna svojstva prirodnog, domaćeg meda i koprive.

PRIMED 5 je potpuno prirodan, ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge veštačke materije.

Preporučuje se osobama koje boluju od anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa, kao i kod gastritisa bilo kog uzroka.

Pogodan je za vremenski neograničenu primenu, bez neželjenih efekata.