Anemija kod prevremeno rođenih beba

anemijaVećina novorođenih beba ima makar blagi oblik anemije. Razlog za to leži u činjenici da se kod beba crvene krvne ćelije (eritrociti) brže razgrađuju nego što se stvraju novi. Anemija je najizraženija kod beba između 2-3 meseca, a zatim se postepeno poboljšava stanje u narednih 2-3 godine. Ova pojava je normalna, uobičajena, i ne zahteva poseban tretman osim zdrave ishrane koja obezbeđuje potreban dnevni unos gvožđa i drugih nutrijenata važnih za stvaranje eritrocita.

Kada su u pitanju prevremeno rođene bebe, anemija može biti ozbiljniji problem. Naime, u poslednjim nedeljama trudnoće dešavaju se dva procesa veoma važna za normalno stvaranje eritrocita kod beba rođenih u terminu. Prvo, u toku trećeg trimestra, veća količina gvožđa iz krvotoka majke prelazi u krvotok bebe, kako bi se napravile dovoljne zalihe gvožđa. Drugo, u poslednjim nedeljama trudnoće, mesto stvaranja krvnih ćelija se menja. Umesto jetre, koštana srž preuzima ulogu mesta nastanka krvnih ćelija. Kako ovi procesi nisu završeni, kod beba rođenih pre termina, anemija je izraženiji i ozbiljniji problem. Ono što može dodatno pogoršati kliničku sliku jeste i uzimanje krvi za analize. Količine krvi koje se uzimaju za analize su svedene na apsolutni minimum neophodan za analizu, ali opet, kod nedonešene dece, i ta mala količina može pogoršati stanje anemije.

Simptomi anemije novorođenčeta uključuju: bledu prebojenost kože i sluzokoža, ubrzan rad srca, apneu (zastoj u disanju), slabo napredovanje u težini, probleme sa hranjenjem usled zamaranja bebe.

U slučaju anemije beba rođenih u terminu, uglavnom nije potreban nikakav oblik tretmana, osim pravilne ishrane koja obezbeđuje dnevne potrebe za gvožđem. Kada su u pitanju prevremeno rođene bebe, ukoliko se radi o ozbiljnoj anemiji, uzima se u obzir transfuzija eritrocita, kao najbrži način nadoknade. Druga mogućnost je primena hormona eritropoetina, koji stimuliše stvaranje eritrocita, ali u odnosu na transfuziju, potrebno je znatno više vremena da ispolji svoje dejstvo.