Najčešća neželjena dejstva suplemenata gvožđa

suplementi gvožđaAnemija koja nastaje usled nedostatka gvožđa naziva se i sideropenijska anemija. Prisustvo ove anemije zahteva povećan unos gvožđa, putem ishrane ili suplemenata. Anemija je vrlo zastupljena u opštoj populaciji, i to znatno više kod žena. Najvažniji razlog veće učestalosti sideropenijske anemije kod žena je fiziološki gubitak krvi u toku menstrualnog ciklusa, posebno ukoliko nije ispraćen dovoljnim unosom gvožđa putem ishrane.

S’ obzirom na to da se kod žena normalno svakog meseca događa menstrualno krvarenje, uglavnom je potrebno dugoročno korišćenje suplemenata gvožđa kako bi se nadoknadio njegov gubitak. Produženo korišćenje suplemenata gvožđa kod minimum četvrtine osoba izaziva neki od neželjenih efekata. Najčešće se javljaju smetnje na nivou digestivnog trakta, u vidu mučnine, problema sa varenjem i problema sa probavom.

Postoje neke mere koje je moguće preuzeti u cilju smanjenja intenziteta i uopšte javljanja neželjenih reakcija. Nekada je od pomoći započinjanje tretmana minimalnom dozom suplementa, sa postepenim povećanjem do maksimalnih preporučenih doza. Evo još nekih mera koje mogu biti od pomoći:

  • Ukoliko imate problem sa probavom uzrokovan upotrebom suplemenata gvožđa, savetuje se upotreba preparata koji pomažu omekšavanje stolice i poboljšavaju peristaltiku creva.
  • Zajedno sa uzimanjem suplemenata gvožđa savetuje se uzimanje soka od pomorandže ili vode. Pomorandža sadrži vitamin C koji može poboljšati apsorpciju gvožđa, a voda omogućava bolju rastvorljivost gvožđa i lakšu apsorpciju.
  • Uzimajte lekove minimum 2 sata odvojeno od uzimanja suplemenata gvožđa. Neki lekovi mogu reagovati sa gvožđem i smanjiti njegovu apsorpciju.
  • Izbegavajte uzimanje suplmenata kalcijuma i hrane bogate kalcijumom zajedno sa suplementima gvožđa.

Važno je napomenuti da uzimanje suplemenata gvožđa može popraviti krvnu sliku, ali je potrebno duže vreme primene i nakon postizanja prvih rezultata, minimum 6 meseci, kako bi se depoi gvožđa adekvatno popunili.

Ukoliko želite prirodnu alternativu veštačkim suplementima, preporučujemo upotrebu PRIMED 5 Feromed preparata. PRIMED 5 je prirodan preparat na bazi meda i koprive. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse ili druge veštačke dodatke. Pogodan je za vremenski neograničenu primenu, bez pojave neželjenih reakcija koje mogu pratiti upotrebu suplemenata gvožđa. Upravo suprotno, PRIMED 5 povoljno deluje i na varenje hrane i probavu.